Drugo mesto na takmičenju u učeničkom preduzetništvu za savremeni biznis plan

Učenice III razreda Kombinovanog programa Savremene gimnazije Isidora Jarić, Kai Vainomaa i Anđela Todorović osvojile su drugo mesto na takmičenju srednjoškolaca u izradi i prezentovanju biznis planova – „Start-up i učeničko preduzetništvo”.

 

Onlajn-takmičenje je održano u subotu, 24. aprila 2021, u konkurenciji od 12 učeničkih timova koji su izabrani da predstave svoju poslovnu ideju stručnom žiriju koji su činili:

  • Aleksandar Janjušević, šef Odseka za računovodstvo i reviziju u Ministarstvu finansija;
  • Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije;
  • dr Irena Brajević, predsednik Zajednice gimnazija Republike Srbije;
  • prof. dr Periša Ivanović, pomoćnik pri Izvršnom odboru za poslove sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima u banci „AIK Banka”;
  • Edo Duran, konsultant u sektoru za savetovanje pri poslovnim transakcijama u revizorskoj kompaniji „Ernst & Young”;
  • Enes Hanić, fullstack softver inženjer u američkoj IT kompaniji „GetSwift”;
  • dr Dejan Erić, dr Svetislav Paunović i dr Branko Živanović, profesori Beogradske bankarske akademije.

Ponosna sam na naše učenice, koje su na ovom takmičenju pokazale inovativnost, prezentacione veštine, kao i zavidno znanje teorije biznisa, koje su uspešno primenile u izradi sastavnih elemenata poslovnog plana, rekla je nastavnica predmeta Biznis – Kembridž program, Marija Milić, master ekonomista.

Savremena učenica Kai Vainomaa iznela je svoje utiske o takmičenju

Takmičenju je prethodio seminar u vezi sa izradom biznis-planova. Kakvi su vaši utisci u vezi sa uvodnim seminarom o preduzetništvu? 

Anđela Todorović i ja smo prisustvovale uvodnom seminaru. Prijatno smo se iznenadile posvećenošću nastavnika, a to nam je i dosta pomoglo u samom realiziranju ideje kasnije. Profesori su nam kroz prezentacije objašnjavali segmente u ekonomiji (bankarstvo i biznis) i naučili smo dosta novih stvari i pojmova.

Kakvi su utisci u vezi sa samom organizacijom takmičenja u inovativnom preduzetništvu?

Sama organizacija takmičenja je bila veoma dobro postavljena i pripremljena s obzirom na to da smo imale i pripremne seminare. Rok za izradu rada je bio dosta velikodušan i uz pomoć mentora, nastavnice biznisa Marije Milić, smo sve to uspele na vreme da uradimo onako kako smo zamislile. Konkurencija je bila zahtevna, jer su to uglavnom bili učenici iz ekonomskih škola širom Srbije. Međutim, uprkos svemu, uspele smo da osvojimo drugo mesto i ponosimo se našim trudom i radom koje smo uložile u ovaj projekat.

 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.