Posetili smo Muzej Jugoslavije

I pored situacije sa koronavirusom, profesorke istorije, engleskog i sociologije uspešno su sprovele planirani projekat sa učenicima, koji je prošle godine, zbog zatvaranja kulturnih institucija, morao da pretrpi manje izmene.

Posetili smo Muzej Jugoslavije | Savremena gimnazija

Naime, ove godine učenici su posetili Muzej Jugoslavije i upoznali se sa životom u socijalističkoj Jugoslaviji, štafetom mladosti i poklonima koje je Tito dobijao kako od stranih državnika, tako i od naroda republika koje su činile Jugoslaviju.

Učenicima je posebno bila zanimljiva priča o poslednjoj štafeti, koja je sama po sebi veoma kontroverzna. Takođe, bili su zadivljeni i iznenađeni brojem i vrednošću kolekcije poklona. Mnogi su tek tada postali svesni važnosti i ugleda Jugoslavije u svetu u to vreme. Tokom boravka u muzeju učenici su imali zadatak da fotografišu najzanimljivije eksponate. Razlog za to je zadatak koji je usledio po povratku iz muzeja – trebalo je da naprave brošuru kojom će svoje vršnjake, koji u suštini nisu suviše zainteresovani za posete muzejima, da privuku i motivišu da ovaj zanimljivi muzej ipak posete. Na njima je bilo da odaberu eksponate i napišu propratni tekst, i to koristeći digitalne alate.

Na ovaj način želimo da kao škola uvedemo još jednu praksu, a to je „Service Learning”, koji se u svetu sve više primenjuje. Pokušavamo da kroz nastavu, sa jedne strane, povežemo ono što lokalna zajednica ima da ponudi sa potrebama učenika sa druge strane. Na taj način, učenici su motivisaniji da uče putem aktivnog pristupa, a u ovom slučaju, šireći poruku o muzeju, kulturne institucije vraćaju popularnost među novom grupom korisnika.

Primer brošure pogledajte na ovom linku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.