eTwinning projekat „A lifecycle of mobile phones from producing to recycling”

Učenici prvog razreda Savremene gimnazije učestvovali su u međunarodnom eTwinning projektu „A lifecycle of mobile phones from producing to recycling”, čiji je cilj podizanje svesti mladih o značaju reciklaže i očuvanju prirode.

Veliko interesovanje savremenih učenika za projekat

Tokom projekta učenici su uspešno realizovali sledeće ciljeve: 

  • pripremu logotipa i plakata za reciklažu;
  • izložbu fotografija o procesu proizvodnje i reciklaže mobilnih telefona;
  • pripremu e-brošure za odlaganje i reciklažu mobilnih telefona;
  • pripremu radionica za vršnjačku edukaciju.

U projektu je učestvovalo 147 učenika i 31 profesor iz Srbije, Makedonije, Grčke i Turske. Projekat je trajao 12 nedelja, tokom kojih su učenici pokazali veliko interesovanje i zalaganje kako bi svi ciljevi projekta bili blagovremeno ostvareni. Posebno su se istakli Teodora Vučić iz I-1, Aleksandar Kašerić, Klara Petrović i Iva Nikolić iz I-2, kao i Jelena Žarković i Milena Žarković iz I-4. 

Projektnim aktivnostima rukovodili su direktorka Milka Keser, profesorka informatike Aleksandra Babić, profesorka biologije Dijana Šarac i profesorka engleskog jezika Maja Merdović.

Povezivanje sa vršnjacima iz Evrope

Učenici su posvećeno radili kako bi predstavili svoju zemlju u što boljem svetlu. Posebno su istakli da im je povezivanje sa vršnjacima iz Evrope i upoznavanje sa sistemom obrazovanja u Grčkoj i Turskoj donelo brojne benefite. Takođe, dosta su naučili o procesu reciklaže i očuvanju životne sredine. Posebna prednost ovog projekta ogleda se u tome da su učenici razvili znanja i veštine koji im pomažu da edukuju svoje vršnjake na ovu temu. 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.