Savremeni drugaci naučili kako da se zaštite na internetu

Na času izbornog predmeta Jezik, mediji i kultura profesorke Zorana Putniković i Jelena Spasojević su sa učenicima drugog razreda obradile veoma interesantnu i atraktivnu temu – na koji način se štiti identitet dece na internetu. Cilj ovog časa bio je bolje upoznavanje učenika i mladih sa temom digitalne pismenosti, sa posebnim akcentom na segment zaštite ličnih podataka i prevencije zloupotreba na društvenim mrežama.

Na času su obrađene brojne zanimljivosti iz sveta društvenih mreža, kao i teme poput deljenja sadržaja na mrežama i podešavanja privatnosti, zloupotrebe privatnih podataka, zakonskih regulativa u ovoj oblasti, zaštite maloletnih lica od sadržaja koji na bilo koji način mogu biti ugrožavajući, ali i teme koje se tiču štetnih i ilegalnih sadržaja i slično. Učenici su aktivno učestvovali u debati, a nakon razgovora o navedenim temama imali su priliku da i sami procene koliko su bezbedni na internetu tako što su popunjavali anketu o bezbednosti na društvenim mrežama.

Čas je realizovan u sklopu obeležavanja „Dečje nedelje” kao vid podrške mladima kada je u pitanju sigurnost dece i mladih na internetu. Učenici su na kraju časa na tabli ispisali poruke podrške vršnjacima. Pošto im se čas veoma svideo, dogovor je da se ovoj veoma važnoj temi posveti još nekoliko časova, jer se ipak radi o nečemu što nam je najbitnije: bezbednost i dobrobit dece.

Pogledajte kako je izgledao ovaj čas. 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.