Savremene gimnazijalke u ulozi đaka reportera na prvoj „Školarijadi”

U Beogradu je od 13. do 19. septembra 2021. godine održana prva „Školarijada” za decu od 13 do 15 godina u organizaciji Međunarodne federacije za školski sport (ISF). Zemlje učesnice bile su Uganda, Namibija, Indija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Ukrajina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Meksiko, Rusija, Češka, Slovačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nepal, Belorusija, Poljska i druge.

Bilo je svega – džuda, plivanja, badmintona, fudbala, košarke, šaha, orijentiringa i još mnogo sportova. Deca koja su došla u Beograd iz svih krajeva sveta imala su priliku da pokažu svoje veštine. Većina učesnika ovog takmičenja su već pravi profesionalci u svom sportu, iako su još mladi i imaju između 13 i 15 godina, dok su ostali došli da steknu nova iskustva i poznanstva. Budući da su se učesnici takmičili u 14 različitih sportova (atletika, badminton, košarka, košarka 3 na 3, šah, fudbal, džudo, karate, orijentiring, plivanje, stoni tenis, tekvondo, odbojka i rvanje), celo takmičenje je bilo izuzetno uzbudljivo i napeto, a bilo je i suza, ali i radosti i smeha.

Školarijada 2021.

Savremene gimnazijalke kao đaci reporteri

Savremene gimnazijalke Aleksandra Mosurović, Mia Đaković, Sofija Vejapi, Tamara Grujić, Marta Marinković, Sofija Stevanović i Lara Veselinović ovom prilikom su se oprobale u ulozi đaka reportera i izveštavale o svakodnevnim uspesima takmičara širom Beograda.

Na ’Školarijadi’ sam upoznala trenere, predstavnike delegacija, sportiste. Vladao je sportski duh. Za mene je sve pomenuto bilo novo iskustvo. Dobila sam priliku da vidim kako oni razmišljaju i kakav je njihov pogled na svet. Činjenicu koju bih morala da istaknem jeste koliko je fer-plej važan. Od samog početka je podizanje nivoa psihičke svesti bio, možda, najveći i najteži zadatak celog festivala. Na Kalemegdanu se svakog dana posle sportskih aktivnosti održavala „zona zabave”, na kojoj je bilo nekoliko štandova za „well-being”. Kao neko ko je imao priliku da doživi i loše iskustvo u sportu kada je reč o atmosferi, smatram da je podizanje svesti o međuljudskim odnosima u sportskom okruženju veoma bitno. Iskreno, nisam bila baš najbolje raspoložena prvog dana „Školarijade”. Da li sam ustala na levu nogu ili mi jednostavno nije bio dan, ne znam. Ali ono u šta sam sigurna jeste da mi je ISF popravio taj i svaki sledeći dan, i da ustajanje na levu nogu i nije možda baš uvek toliko loše, rekla je Lara Veselinović, savremena mlada novinarka

Veoma sam zadovoljna iskustvom koje sam stekla na ISF festivalu. Dosta ljudi sam upoznala, sa kojima još uvek održavam kontakt. Takođe, drago mi je što sam se po prvi put oprobala kao novinar i stekla novo znanje o tome. Deo festivala koji je ostavio najveći utisak na mene je „zona zabave” na Kalemegdanu, koja se održavala na kraju svakog dana. Na „zoni zabave” imali smo razne aktivnosti: dobili smo priliku da se oprobamo u raznim sportovima, da đuskamo, pevamo, predstavimo našu zemlju, probamo specijalitete drugih zemalja, ali i ono najvažnije – da se lepo provedemo, rekla je Sofija Vejapi, još jedna mlada savremena novinarka

„Školarijada” mesto gde se stiču nova sportska prijateljstva

„Školarijada” je bila savršena prilika za učenike širom sveta da steknu zdrav timski i takmičarski duh, ali i da se kroz sportske aktivnosti i druženje upoznaju s različitim kulturama. Važno je napomenuti da su sva takmičenja održana bez prisustva publike, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera koje su donete u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.