Profesorka Savremene na obrazovnom festivalu u Pragu

Na Internacionalnom obrazovnom festivalu za STEAM nastavnike, koji je održan u Pragu, ove godine učestvovala je profesorka engleskog u Savremenoj gimnaziji Milica Aleksić.

Svake dve godine „Science on Stage Europe” organizuje najveći evropski obrazovni festival za STEAM nastavnike. Svaki put domaćin događaja je druga zemlja. Dvanaesti po redu festival ove godine održan je od 24. do 27. marta u Pragu (Republika Češka). Festival je okupio oko 350 STEAM nastavnika iz cele Evrope sa namerom da podele i razmene svoje ideje i koncepte za uspešno naučno obrazovanje od osnovne do srednje škole.

Internacionalnom festivalu prethodio je Prvi nacionalni festival „Science on Stage”, koji je održan 18. septembra 2021. godine u Beogradu, u Osnovnoj školi „Savremena”. Prvi krug takmičenja obuhvatio je 80 nastavnika, a stručni žiri koji su činili vodeći eksperti na polju obrazovanja iz Srbije odabrao je 35 STEAM projekata, koji su potom učestvovali u finalu. U završnici festivala izabrana su četiri pobednika, koja su zatim predstavljala nacionalni tim na Science on Stage Europe festivalu u Pragu.

Tim Srbije činili su nastavnici:

  • Tanja Olear Gojić, Osnovna škola „Dragan Lukić”, Beograd;
  • Lana Nikolić, Gimnazija „Lazarevac”, Lazarevac;
  • Biljana Uskoković Brković, Osnovna škola „Milica Pavlović”, Čačak;
  • Milica Aleksić, Savremena gimnazija, Beograd.

Projekat o podizanju svesti među tinejdžerima o značaju bezbedne vožnje

Profesorka Savremene gimnazije Milica Aleksić predstavila je u okviru kategorije „Raznolikost u STEAM obrazovanju” projekat „Drive Safely”, čiji je cilj podizanje svesti među tinejdžerima o značaju bezbedne vožnje.

Imajući u vidu da je većina osamnaestogodišnjaka zaokupljena temom polaganja vozačkih ispita, ideja je bila da učenici ovu temu sagledaju iz perspektive što većeg broja školskih predmeta. Na taj način shvatili bi kako i one ponekad apstraktne teme iz hemije i fizike nalaze vrlo praktičnu primenu u svakodnevnoj situaciji, kao što je učestvovanje u saobraćaju. U sam projekat uključilo se čak sedam predmetnih profesora, koji su se potrudili da nađu vezu između vožnje i svog predmeta.

Tako su svoje nastavne jedinice prilagodili profesori sledećih predmeta:

  • biologije (ljudski mozak i vožnja);
  • hemije (hemijski procesi sagorevanja i otrovni gasovi);
  • fizike (zakoni fizike i vožnja);
  • građanskog vaspitanja (moralne dileme i predrasude u vezi sa vožnjom);
  • fizičkog vaspitanja (prva pomoć);
  • informatike (QR kodovi);
  • engleskog (Alive at 25 i pisanje novinskih članaka).

Krajnji proizvod projekta bio je liflet, koji daje osnovne informacije, ali sadrži i QR kod, koji čitaoca vodi do veb-magazina sa interesantnim člancima o naučenom.

Milica Aleksić dobitnica priznanja „Science on Stage ambasador”

Profesori koji su u Pragu imali priliku da se upoznaju sa ovim projektom bili su veoma pozitivno iznenađeni njegovom širinom i brojem predmeta koji su uključeni, načinom na koji je svakodnevna tema poput vožnje povezana sa naukom, ali i činjenicom da je ideja potekla od onoga za šta su učenici zainteresovani.

Na samom festivalu ostvareni su brojni kontakti sa školama i profesorima iz cele Evrope, što će omogućiti dalju saradnju na eTwinning ili Erasmus projektima. Kao rezultat uspešno realizovanog projekta i prvog učešća Srbije na festivalu SonSEu, profesorka Milica Aleksić dobila je priznanje – „Science on Stage ambasador”.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.