Savremeni gimnazijalci učili da pripremaju jela na starorimski način
  • Koji su osnovni sastojci i recepti rimske kuhinje?
  • Kako se obedovalo i kakav je bio izbor hrane i pića u starom Rimu?
  • Kako je izgledala antička kuhinja i kako je teklo pripremanje hrane?
  • Kako su zaista izgledale čuvene antičke gozbe?
  • Kakve savete čuveni rimski kuvar Apicije daje domaćinima i kuvarima?

Ovo su samo neka od pitanja na koja su učenici dobili odgovor na časovima latinskog jezika kod profesorke Natalije Stanković.

Rimski hleb, slatkiši sa urmama i čizkejk na starorimski način

De re coquinaria, prvi kuvar ponikao i zapisan na tlu Evrope, predstavlja neverovatnu riznicu kulinarskih i kulturoloških postignuća antičkog sveta. Ovaj kuvar, čiji je autor Marko Gavije Apicije, sadrži više od 400 jedinstvenih recepata podeljenih u celine (meso, povrće, mahunarke, divljač, perad, morski plodovi itd).

Deo koji se odnosi na pripremu mesa sadrži recepte za obradu iznutrica domaćih životinja ali i divljači, prvenstveno vepra, pa čak i puha. Zbirka sadrži i recepte za pripremu mesa ždrala, noja, flaminga, pauna…

Iz ove zbirke učenici su izabrali recepte i zajedno u grupama pripremili čuveni rimski hleb (panis quadratus), slatkiše sa urmama, kao i čizkejk na starorimski način.

Pogledajte neke od video-materijala koji će vas možda zainteresovati da se i vi oprobate u pripremi ovih tradicionalnih jela.

Učenici su specijalitete doneli u školu gde su ih sa velikim zadovoljstvom isprobavali i za trenutak se vratili u prošlost.

Tajna dugovečnosti starih Rimljana

Stari Rimljani su bili dugovečni, u čemu sigurno ima zasluge i to što su pre obroka jeli sveže voće, a jela začinjavali medom, biberom, sirupom od smokava, pinjolama i lišćem nane. Može im se zameriti neumerenost u jelu, ali uživanje i maštovitost u hrani su doveli do savršenstva. Tako su i specijaliteti naših učenika bili toliko dobri da su odlučili da ih ponovo spreme.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.