Trećaci Savremene gimnazije na studijskom putovanju kroz Grčku

Savremeni trećaci ovog aprila posetili su Grčku i uživali u obilasku lokacija među kojima su: grad Solun, manastir Meteori, antičko pozorište Epidaurus, antički grad Mikena, svetilište Akropolj, arheološko nalazište Delfi, Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku i mnoga druga istorijski značajna mesta.

Prvi dan studijskog putovanja proveli su u Solunu, gde su imali priliku da panoramski razgledaju grad autobusom, dok su tokom drugog dana posetili Meteore.

Treći dan u znaku posete Mikeni, kolevci evropske kulture

Treći dan je bio ispunjen putovanjem do Argolide, koja obuhvata Epidaurus, antičko pozorište iz 4. veka p. n. e., najakustičniju građevinu te vrste na svetu, Nafplio – prvi glavni grad Grčke, u kome se nalazi venecijanska tvrđava, i Mikenu – lokalitet koji je kolevka evropske kulture. Učenici su imali priliku da vide Lavlja vrata, Atrejevu riznicu, Кraljevsku grobnicu, Megaron. U prolasku je napravljena pauza da bi učenici videli deo Кorintskog kanala i upoznali se sa njegovim nastankom.

Obilazak znamenitih kulturno-istorijskih lokaliteta u Atini

Četvrti i peti dan realizovan je po planu – obilaskom Atine, njenih centralnih trgova Sintagme i Omonije, Olimpijskog stadiona, Zevsovog hrama, Hadrijanovog slavoluka, univerziteta, biblioteke i parlamenta. Organizovana je poseta Akropolju, kao i obilazak Arheološkom muzeju, najvažnijem muzeju na svetu posvećenom grčkoj kulturi. Učenici su imali priliku da pogledaju preko 11.000 eksponata, uključujući neke od najpoznatijih antičkih kipova i vaza, freske sa Santorinija, dragocenosti i nakit sa Кrita.

Arheološko nalazište Delfi i Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

U toku šestog dana učenici su posetili Delfe, arheološko nalazište koje je u antičkom dobu bilo prebivalište delfske Sibile, Apolonove sveštenice. Delfi su smatrani centrom sveta, a od 1987. godine nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. Sedmi dan studijskog putovanja ostaće upamćen po poseti Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.