Savremeni gimnazijalci proslavili Olympic eSports Day

„LINK eSports”, prvo e-sport udruženje u Srbiji i Srpski e-sport savez obeležili su „Olympic eSports Day” u Palati Beograd.

Olimpijski dan prvi put je održan 23. juna 1948. godine, sa ukupno devet nacionalnih olimpijskih komiteta, koji su bili domaćini ceremonija u svojim zemljama. Popularnost, rasprostranjenost i visoki standardi takmičenja samo su neki od razloga što mnogi stručnjaci očekuju da e-sport uskoro postane nova disciplina na Olimpijskim igrama.

Veoma posećena manifestacija realizovana je kao „LINK eSports Scouting Day” i takmičenje za novoustanovljeni „eTrofej Beograda” i okupila je mnogobrojne članove ovog sportskog udruženja, aktiviste saveza i vrhunske e-sportiste, poput Miloša Krunića, reprezentativca Fife, Nikole Petrovića, vlasnika gejming centra Net escape, Nikole Aćimovića, organizatora Sim Racing lige, i Dalibora Marinovića, predsednika e-sport saveza.

Uzbudljivo takmičenje i kvalitetno druženje

U prijatnoj atmosferi članovi udruženja, učenici i studenti LINK obrazovne alijanse (Savremena gimnazija, Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS, International School, Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS i Fakultet savremenih umetnosti) iskoristili su priliku da se upoznaju sa kolegama menadžerima Valorant, League of Legends, CSGO i FIFA timova, ali i vrhunskim e-sportistima, koji su vozili „Forza Horizon” na „Xboxu” u okviru takmičenja za „eTrofej Beograda”.

Na manifestaciji su predstavljeni ciljevi udruženja „LINK eSports” i uspešno formirani timovi za neka buduća e-sport takmičenja, dok su najbolje plasirani u trci za „eTrofej Beograda” osvojili vredne nagrade.

Prvi osvajači „eTrofeja Beograda”

Nakon uzbudljive i neizvesne trke, u kojoj su uživali svi prisutni, tri prvoplasirana vozača zauzela su svoje mesto na pobedničkim postoljima. Osim što će njihovo ime biti upisano posebnim slovima u istoriju „eTrofeja Beograda”, jer je reč o prvim pobednicima, e-vozači su dobili i lepe nagrade, koje su uručili neki od vodećih ljudi e-sporta u regionu.

I mesto (vaučer za kupovinu gejming opreme i trofej): Sava Dodić (ITHS). Nagradu u ime LINK eSportsa uručio Miloš Krunić, reprezentativac Fife.

II mesto (vaučer za kupovinu gejming opreme): Boris Dejanin (ITHS). Nagradu u ime LINK eSportsa uručio Dalibor Marinović, predsednik Srpskog eSports udruženja.

III mesto (ranac): Aleksandar Ćirković (ITS). Nagradu u ime LINK eSportsa uručio Nikola Aćimović, organizator SIM Racing lige.

Čestitamo pobednicima i želimo im svakog uspeha u budućim trkama.

Formirani timovi za buduća e-sport takmičenja

Osim trke, manifestacija je bila posvećena druženju i formiranju budućih e-sport timova. Kroz upoznavanje menadžera i učenika formirano je nekoliko Valorant, League of Legends, CSGO i FIFA timova, od kojih se očekuju veliki uspesi na budućim e-sport takmičenjima.

„LINK Scouting Day je premašio naša očekivanja. Upoznali smo zaista puno perspektivnih e-sportista i, zahvaljujući tome, formirali više timova nego što smo očekivali. Verujem da će šira javnost zainteresovana za e-sport ubrzo imati prilike da čuje za uspehe koje će LINK eSports timovi postići. Istovremeno pozivamo sve zainteresovane učenike da postanu članovi udruženja”, reči su Mihaila Simonovića, menadžera LINK eSportsa.

Ipak, LINK Scouting Day najviše uzbuđenja doneo je učenicima, članovima udruženja. Oni su imali prilike da upoznaju uspešne e-sportiste, voze trku i postanu članovi novih timova.

„Zaista sjajna manifestacija. Upoznao sam neke od svojih uzora kada je reč o e-sportu, a izabran sam i za člana FIFA tima. Iskreno, jedva čekam da počnemo da se takmičimo pod zastavom LINK eSports udruženja”, uzbuđeno je rekao Vladimir Petković, učenik ITS-a.

Događaj ovekovečili mladi fotografi

Da celokupan događaj ostane ovekovečen, pobrinuli su se članovi Foto-kluba Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije. Ovo je samo još jedna u nizu onih aktivnosti kluba koje mladim fotografima omogućavaju da steknu praktično iskustvo na polju fotografije.

O dobro urađenom poslu svedoče fotografije koje su sastavni deo ovog teksta.

LINK eSports – podizanje e-sporta na viši nivo

Udruženje „LINK eSports” deo je LINK obrazovne alijanse i nastalo je radi popularizovanja takmičarskog igranja e-sporta i shvatanja e-sporta kao odgovorne i cenjene discipline. Formiranje timova i učestvovanje na takmičenjima „LINK eSports” doprinosi razvoju e-sporta u Srbiji i na Balkanu. Poštovanje visokih standarda i stručan pristup koji ovo udruženje neguje omogućavaju učenicima da se na pravilan i odgovoran način bave e-sportom, koji se kao disciplina izuzetno ceni svuda u svetu.

Dalibor Marinović, predsednik Srpskog e-sport saveza, rekao nam je nešto više o nastanku i ciljevima udruženja LINK eSports:

„Udruženje LINK eSports nastalo je u maju sa ciljem da postane jedan od najboljih e-sport timova u regionu i tako snažno doprinese razvoju e-sporta u Srbiji i na Balkanu. Za LINK eSports takmičarsko igranje video-igara predstavlja odgovornu i cenjenu disciplinu, zbog čega moramo biti primer učenicima i postaviti visoke standarde fer-pleja i profesionalnosti. LINK Educational Alliance ima bogato iskustvo u modernom obrazovanju, zahvaljujući kome ćemo ispuniti visoke ciljeve koje smo zacrtali.”

Svečanim obeležavanjem Olimpijskog dana udruženje „LINK eSports” i Srpski e-sport savez dokazuju da dele temeljne olimpijske vrednosti – izvrsnost, poštovanje, drugarstvo – i da učenicima u Srbiji žele da omoguće da se e-sportom bave u okviru jedinstvenog obrazovnog sistema u ovom delu Evrope.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.