Trijumf učenika Savremene na međunarodnom festivalu poezije

Centar za kulturu „Sirmijumart” već 12 godina organizuje Međunarodni festival mladih pesnika „Mašta i snovi” na kojem učestvuju deca i mladi iz naše zemlje ali i mladi pesnici iz stranih država čije pesme se prevode i objavljuju na našem jeziku. Ove godine na konkurs je pristiglo više od 300 pesama autora iz nekoliko zemalja, a to su: Severna Makedonija, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, Crna Gora i Republika Hrvatska.

Savremena gimnazija je ponosna na svog učenika trećeg razreda, Uroša Tirnanića, koji je i pored jake konkurencije osvojio još jednu nagradu za stvaralaštvo, ovog puta na Međunarodnom festivalu. Uroš je trijumfovao pesmom:

Ti si moja mašta

Mašta je kada zimi
osetim miris snežnih pahulja
procvalih na tvojoj kosi
Kada u proleće uhvatim nemirni vetar
što mrsi svetlucave uvojke
Mašta je kada tebi, u jari leta,
iza uva, umesto mašne,
ukrotim bosonogog, šarenog leptira,
a ti me poljubiš crvenim mirisom jagoda
Mašta je kada s jeseni čujemo mesečinu
koja pada na uveli list
i našim suzama sreće, obojimo u radost monotoniju kiše
Mašta je biti star dok si mlad
i biti mlad dok si star
Samo si ti u oba slučaja
večito mlada, večito lepa,
jer si ti moja mašta.
Sve ostale neostvarene želje i snovi postaju male
kada se uporede
sa lepotom trenutka našeg zagrljaja
koji svaki mrak zvezdama napuni i uplali svice,
koji ume da probudi leptiriće
treperavog sveta ljubavi.

Najbolji su nagrađeni u svim uzrasnim kategorijama, pohvaljeni, ali već i ulazak u zbornik radova označava da je pred mladim umetnikom budućnost, što mi od srca Urošu i želimo i očekujemo,

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.