Uspešno realizovana još jedna terenska nastava u Savremenoj

Na kraju školske godine uspešno je realizovana još jedna terenska nastava, čiji je cilj bio da obuhvati sve što su učenici učili tokom školske godine iz brojnih predmeta.

Prvaci posetili Viminacijum i Ramsku tvrđavu

Na manje od 100 km od Beograda učenici su posetili vojni kamp Viminacijum, koji je nastao kada su granice Rimskog carstva u prvim decenijama I veka došle do Dunava. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji nije prošao kroz Viminacijum ili u njemu boravio duže ili kraće vreme. Nalazi se kod Kostolca, u blizini Požarevca, i jedan je od najznačajnijih rimskih gradova pored Singidunuma, o kom će učenici više učiti na časovima latinskog jezika u drugom razredu.

Nakon uvodnog predavanja učenici su obišli prostor nekropole. Sišli su pet metara ispod zemlje i kroz uzan prolaz, osvetljen diskretnom svetlošću i sa niskom tavanicom, obišli tri grobnice – pagansku, hrišćansku i onu sa Kupidonom.

Nakon nekropole usledio je obilazak rimskih termi i amfiteatra, u kom su se održavale borbe gladijatora.

Nakon obilaska Ramske tvrđave, učenici su se zaputili ka Srebrnom jezeru, gde je usledio predah uz uživanje na obali jezera.

Drugi razred u poseti Manasiji i vodopadu Lisine

Učenici drugog razreda su, u okviru terenske nastave, posetili manastir Manasiju, Park minijatura i vodopad Lisine u istočnoj Srbiji. Tokom boravka u srednjovekovnom manastiru učenici su u karakterističnom monaškom miru imali priliku da se upoznaju sa istorijom i umetnošću ovog jedinstvenog spomenika kulture.

U Parku minijatura videli su sve najvažnije verske spomenike sa prostora Srbije na jednom mestu i od domaćina parka čuli veoma interesantnu priču o životu ljudi u srednjem veku.

Vodopad Lisine bio je rezervisan za upoznavanje sa prirodom i orijentaciju u prostoru. Učenici su obišli vodopad, a zatim su, u pratnji profesora, napravili malu pešačku turu kroz šumu do izvora reke Vrelo.

Treći razred otkrio lepote i značaj Oplenca i Topole

Na samo stotinak kilometara od Beograda, u neposrednoj blizini Topole, nalazi se brdo Oplenac, na kome je sagrađen Mauzolej dinastije Karađorđević. Knez Aleksandar Karađorđević je na tom mestu podigao vinograde, a kralj Petar I Karađorđević počeo zidanje crkve mauzoleja i čitavog istorijsko-memorijalnog kompleksa, koji će potom postati zadužbina Karađorđevića na Oplencu.

Treba imati u vidu da je Oplenac bio centar najvažnijih kulturnih dešavanja i sastanaka, a postao je i upečatljiv simbol oslobođenja srpskog naroda od turske vlasti. Upravo zbog toga Oplenac je mesto na kome su učenici trećeg razreda otkrili mnogo zanimljivih činjenica iz istorije ovog kraja.

Vid nastave i učenja koji povezuje učenike

Savremena gimnazija može da se pohvali stvarno drugačijim konceptom realizacije nastave i nastavnog programa. Pored brojnih interdisciplinarnih projekata, ambijentalne nastave i učešća na međunarodnim projektima i interdisciplinarnim časovima, učenici posebno vole terensku nastavu, koja se uvek realizuje na kraju školske godine. Brojna pitanja postavljaju se od trenutka kada autobus krene iz Beograda i ne prestaju sve do povratka. Ovakav vid nastave i učenja povezuje učenike u grupama koje formiraju starešine, a ujedno predstavlja i povratnu informaciju nastavnicima o stepenu savladanosti i usvojenosti gradiva.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.