Savremeni trećaci na stvarno drugačijem studijskom putovanju obišli Mađarsku i Češku

Učenici trećeg razreda Savremene gimnazije nedavno su se vratili sa uzbudljivog studijskog putovanja, na kome su posetili Mađarsku i Češku. Tokom petodnevnog boravka imali su priliku da posete Budimpeštu, glavni grad Mađarske, gde su obišli Trg heroja, dvorac Vajdahunjad, Budimsku tvrđavu i Ribarski bastion, dok su u Češkoj uživali u lepotama Praga, među kojima su Praški zamak, Karlov most, Kafkina kuća, Atomski časovnik, a zatim su posetili i druge lokalitete u Češkoj: Karlove Vari, dvorac Hluboka i gradić Krumlov.

Obilazak Budimpešte: Noćno krstarenje Dunavom i bajkoviti Ribarski bastion kao glavne atrakcije

Savremeni trećaci su svoje razgledanje Budimpešte započeli obišavši jedan od glavnih trgova grada, Trg heroja, koji je posvećen osnivačima Mađarske i drugim ličnostima koje su imali važnu ulogu u mađarskoj istoriji. U blizini ovog trga nalaze se Muzej lepih umetnosti, u kome je jedna od najvećih kolekcija dela španskih slikara, Muzej savremene umetnosti, zoološki vrt, kao i najveći i glavni gradski park, u kome se nalazi dvorac Vajdahunjad. Ovaj dvorac je, zapravo, kopija rumunskih dvoraca i prvobitno je napravljen od kartona povodom Milenijumske proslave, međutim, Mađari su odlučili da se dvorac ipak kompletno izgradi. Veoma je interesantan jer na njemu prepoznajemo nekoliko stilova gradnje. Okružuje ga prelepo jezero, koje se tokom zimskog perioda pretvara u klizalište. U dvorištu se nalazi i Spomenik Anonimusu, za kog se veruje da je napisao ranu istoriju Mađara.

Budimska Najupečatljiviji utisak na savremene trećake ostavilo je noćno krstarenje Dunavom, tokom kog su uživali u specijalitetu mađarske kuhinje.

Obišli su Budimsku tvrđavu, koja je u prošlosti bila glavni strateški centar, zbog čega je mnogo puta osvajana i oslobađana, a zatim su se uputili do Kraljevskog dvorca, u kome se nalaze Istorijski muzej Budimpešte i Nacionalna galerija.

Ribarski bastion delovao im je bajkovito, kao da je sagrađen u nekoj davnoj prošlosti, a ne 1905. godine. Ovaj naziv dobio je pošto su za odbranu tog dela Budimpešte bili zaduženi ribari. Sastoji se od sedam kula, sa kojih se pruža predivan pogled na Parlament, Dunav i Peštu. Ovde se nalazi i Crkva Svetog Matijaša, koja je za vreme Turaka bila pretvorena u džamiju, tako da je unutrašnjost crkve oslikana scenama iz Kurana. Kaldrma i uličice odaju utisak davne prošlosti.

Savremeni trećaci oduševljeni lepotama Praga

Nakon kratkog boravka u Budimpešti savremeni gimnazijalci uputili su se u Prag, grad prepun predivnih veselih zgrada iz različitih perioda – od renesanse, preko baroka i rokokoa, pa sve do pravaca 20. veka, perfektno restauriranih i održavanih. Tu su i romantične ulice popločane kaldrmom, čudom očuvane, ako u obzir uzmemo milione turista koji svakodnevno njima prolaze. Posebnu čar daju mu taksi oldtajmer i kočije, kojima se možete provozati gradom. Kada kročite u Prag sa svim tim zgradama iz prošlih perioda, kolima i kočijama, kao da ste se vratili u renesansno doba ili pak uskočili u neki film.

Nakon panoramskog razgledanja grada, stigli su do Praškog zamka. Zamak datira još iz 9. veka i tokom vekova se, kako je koji vladar unosio svoje dodatke, brzo širio, pa predstavlja ogroman kompleks, koji je mešavina raznih arhitektonskih stilova. Imali su priliku da prisustvuju i smeni straže ispred glavne kapije. Ogromna Katedrala Svetog Vida, neverovatne spoljašnjosti i zadivljujuće unutrašnjosti, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Spektakularni Karlov most, Kafkina kuća i Astronomski časovnik koji prikazuje tri vremena

Posle posete Praškom zamku, učenici su produžili do Karlovog mosta, jednog od najupečatljivijih primera visoke gotike i arhitektonskog dela Karla IV. Ovaj spektakularan most prelazi preko reke Vltave i povezuje Donji grad (češ. Malá Strana) i Stari grad Praga (češ. Staré Město pražské). Kralj Karlo IV pozvao je najuglednije astrologe kako bi odredio najbolje vreme za početak izgradnje novog mosta na mestu starog. Sam Karlo IV položio je kamen temeljac za most nazvan po njemu, i to 9. jula 1357. godine, tačno u 5 časova i 31 minut. Ovaj broj je izabran s razlogom – kada poređate sve cifre, dobijete simetričan niz neparnih brojeva – 1 3 5 7 9 7 5 3 1.

Jedan od ciljeva ovog studijskog putovanja bilo je i upoznavanje sa Kafkinom filozofijom apsurda. U dvorištu Kafkine kuće videli smo veliko slovo K i statuu dva muškarca kojima je jedino dozvoljeno da u ovom gradu uriniraju na javnom mestu.

Pored brojnih znamenitosti, učenici Savremene u Pragu su videli i Astronomski časovnik, najpoznatiji astronomski sat na svetu, koji se sastoji od četiri pokretna automata (uključujući i ton kostura, koji se oglašava na svakih sat vremena), kao i rotirajuće statue od 12 apostola. Sat prikazuje vavilonsko vreme, staro češko vreme, nemačko i zvezdano vreme. Takođe, pokazuje faze Meseca i Sunca i njihovo putovanje kroz sazvežđa zodijaka. Kalendar se nalazi odmah ispod sata i pokazuje koji je dan u nedelji i mesecu, praznične dane i alegorijske slike u tekućem mesecu, kao i znakove zodijaka. Pozadina simbolizuje Zemlju i pogled na noćno nebo: plavi krug u središtu je simbol Zemlje, gornji plavi krug je deo neba tik iznad horizonta, dok su crveni i crni delovi predstave neba daleko iznad horizonta. Tokom dana jedan od rotirajućih krugova (onaj koji simbolizuje Sunce) stoji ispred dela na plavoj pozadini, a tokom noći je na crnoj pozadini.

Nastavak putovanja u Češkoj: Banjski kompleks Karlove Vari, dvorac Hluboka i gradić Krumlov

Tokom studijskog putovanja učenici su obišli i Karlove Vari, najpoznatiji i najlepši banjski kompleks u Evropi. Dvadeset i prvi film Džejmsa Bonda Casino Royal sniman je u Karlovim Varima, a tu su u prošlosti, osim kraljevskih porodica, boravili i Mocart, Gete, Kafka, Betoven, Kazanova i mnogi drugi.

Pretposlednjeg dana savremeni trećaci obišli su dvorac Hluboka, koji se smatra jednim od najlepših dvoraca u Češkoj. Ovaj dvorac je proglašen nacionalnim spomenikom kulture Češke Republike. Izgrađen je u drugoj polovini 13. veka, a tokom svoje istorije obnavljan je nekoliko puta. Prvi put je proširen tokom renesansnog perioda, a zatim je obnovljen u baroknom stilu po naredbi Adama Franca fon Švarcenberga početkom 18. veka. Današnji izgled dobio je u 19. veku, kada je Johan Adolf fon Švarcenberg II naredio obnovu dvorca u stilu romanike. Porodica Švarcenberg živela je u dvorcu do kraja 1939. godine, kada je emigrirao njegov poslednji vlasnik, Adolf Švarcenberg.

Češki Krumlov je dovoljno mali da ga možete upoznati pešice. Zbog svoje očuvane arhitekture, uglavnom iz perioda od 14. do 17. veka, nalazi se na Listi svetske baštine Uneska. Najveća atrakcija je njegov zamak, koji svojom veličinom pleni i dominira gradom. Ovo je drugi po površini zamak u Češkoj (prvi je kompleks Praškog zamka). U okviru gradskog zamka, koji se smatra nacionalnim spomenikom, postoje zdanja iz različitih perioda, iako je njegova gradnja počela u 13. veku. Kompleks i njegove bašte možete istraživati slobodno, ali se ulaz u muzej zamka plaća.

Ljubitelji umetnosti poželeće da posete i gradski muzej posvećen Egonu Šileu (Egon Schiele Art Centrum), koji je nekada ovde živeo. U podnožju zamka, na adresi Zámecké schody 8, nalazi se mala antikvarnica, prepuna zanimljivih suvenira, ali i pravih antikviteta. Antique na Zameckych schodech mesto je na kome su učenici videli istorijske muzičke instrumente, staro oružje, markice i antikvarni nameštaj.

Savremeni trećaci se vratili u Beograd puni divnih utisaka

Nakon pet dana boravka u Mađarskoj i Češkoj, savremeni trećaci su sa svojim odeljenjskim starešinama stigli u prestonicu Srbije, puni divnih utisaka i planirajući kada će ponovo posetiti ova divna mesta.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.