Sokratu presuđeno u Savremenoj gimnaziji i još dve škole

U okviru projekta „Suđenje Sokratu u 21. veku”, koji realizuje Institut za moderno obrazovanje u saradnji sa Ambasadom SAD, učenici odeljenja IV-3 Savremene gimnazije, Zrenjaninske gimnazije i ETŠ „Nikola Tesla” iz Niša i njihovi predmetni nastavnici, profesori filozofije i sociologije Edi Daruši, Jelena Božilović, Jelena Spasojević i Uroš Mihajlović, održali su u oktobru javni čas „Suđenje Sokratu”.

Beogradska Savremena gimnazija i ETŠ iz Niša javni čas su izvele u prostorijama svojih škola, dok su gimnazijalci iz Zrenjanina simulirali suđenje u Baroknoj sali Gradske kuće.

Sticanje znanja o pravosudnom sistemu i tome kako on štiti prava građana

Tokom javnog časa učenici su simulirali jedno od najpoznatijih suđenja u istoriji filozofije, koje je za ovu priliku smešteno u savremeni kontekst. Pripremajući i realizujući projekat, učenici su odluke o toku suđenja i njegovom krajnjem ishodu donosili samostalno, a tokom pripreme i realizacije časa imali su prilike da nauče kako pravosudni sistem funkcioniše i kako se to štite prava građana. Takođe, stekli su znanja o demokratskom odlučivanju i, generalno, o pravosudnim procesima u jednom demokratskom društvu.

Značaj ovog časa učenici su prepoznali u sticanju celoživotnog znanja, te razumevanju važnosti učešća u demokratskom životu svoje zajednice.

Ovde možete pogledati video-prilog sa događaja.Ovde možete pogledati galeriju slika iz Savremene gimnazije.

Ovde možete pogledati galeriju slika iz ostalih škola.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.