Savremeni gimnazijalci na manifestaciji „Nauka oko nas”

Učenici Savremene gimnazije učestvovali su na manifestaciji „Nauka oko nas” iz oblasti forenzike, koju za sve zainteresovane učenike III i IV razreda organizuje Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu već 13. put zaredom

Savremeni gimnazijalci koji su učestvovali u ovoj manifestaciji su Filip Đurđević (IV-3), Sofija Stevanović (III-6), Lara Veselinović (III-6), Elena Martić (III-6), Milena Žarković (III-4), Natalija Janković (III-4), Nikolina Jovanović (III-6) i Zara Korać (III-5).

Učenici su učili o forenzici i tome kako treba da se ponašaju u laboratorijskim uslovima

Predavanje je počelo u 10 časova u malom amfiteatru, gde su učenici prisustvovali predavanju vanredne profesorke dr Maje Milojević Rakić. Tema predavanja su bili forenzika i opis eksperimentalnih vežbi, koje su usledile nakon predavanja. Na predavanju su dobili sve informacije i instrukcije kako da se ponašaju u laboratorijskim uslovima, kao i pravila koja treba da poštuju.

Nakon predavanja usledila je kraća pauza za osveženje u biblioteci, koje je obezbedio Fakultet za fizičku hemiju.

Svaki eksperiment naveo ih je da razmišljaju o tome kako bi se snašli u datim situacijama

Usledili su eksperimenti, koje su učenici mogli da vide, ali i da sami probaju da izvedu. Svaki eksperiment uveo ih je u svet forenzike i naveo da razmišljaju o tome kako bi se snašli u takvim situacijama.

Primeri eksperimenata

Eksperiment broj 1: Kako da se na određenoj površini pomoću praha i fine četkice pronađe otisak prsta, ali i kako taj otisak izgleda kada se ozrači UV lampom?

Eksperiment broj 2: Prepoznavanje tragova krvi u mračnoj prostoriji pomoću rastvora luminola

Organizator manifestacije, Maja Milojević Rakić, bila je prijatno iznenađena i zahvalna što su se učenici Savremene gimnazije odazvali događaju u tolikom broju.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.