Savremeni gimnazijalci još jednom među učesnicima projekta „BG škola održivog razvoja i zaštite životne sredine”

Savremeni gimnazijalci su i ove godine bili učesnici projekta BG škola održivog razvoja i zaštite životne sredine”, koji se tradicionalno održava svake godine u organizaciji Centra za ekološku politiku i održivi razvoj (CEPOR) i Fakulteta političkih nauka. Učenici III razreda imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim konceptima održivog razvoja i da dopune svoja znanja na ovu temu.

Obuka za vršnjačke edukatore održana je na Fakultetu političkih nauka 20. 10. 2022. godine. Projekat su svečano otvorili prof. dr Darko Nadić, prodekan FPN-a i rukovodilac Centra za ekološku politiku i održivi razvoj, Ivana Vilotijević, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Maša Vračar, predsednica UO CEDEM-a.

Pored ostalih predavača, Natalija Stanković, nekadašnja učenica Savremene gimnazije, danas predstavnica „EkoBloga”, prezentovala je temu „Ekologija na delu – uspešni primeri ekologije i održivog razvoja u našem svakodnevnom životu”.

Zahvaljujemo učenicima odeljenja III-2, III-4 i III-6 na predstavljanju Savremene gimnazije.

„Predavanje je bilo veoma interaktivno”

„Nisam prvi put na CEDEM-ovom događaju, ali su me ovaj put prijatno iznenadili – predavanje je bilo veoma interaktivno i sviđa mi se kako su predavanje o održivom razvoju, koji ponekad ume da bude malo dosadan, pretvorili u nešto što je, zapravo, vredno pažnje”, rekla je Lara Veselinović, savremena gimnazijalka odeljenja III-6.

„Naučio sam šta znači održivi razvoj”

„Prvi put sam bio na predavanju ovakvog tipa i mogu reći da sam čuo neke stvari koje zaista imaju smisla. Predavači su mi držali pažnju duže nego što sam očekivao i naučio sam šta znači održivi razvoj”, rekao je Matija Vojinović, učenik III-6.

„Volim da slušam i da nakon toga diskutujem”

„Dopalo mi se što je predavanje bilo interaktivnog tipa, ali mi se nije svidelo što su učenici dosta upadali jedni drugima u reč. Kad neko predaje, volim da ga slušam, pa da o tome diskutujem posle predavanja, a ne tokom predavanja. Uprkos tome, naučio sam nove stvari i zahvalan sam što mi je ukazana prilika za to”, rekao je David Todorović, savremeni trećak odeljenja III-6.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.