Obeležavanje Dana zaljubljenih, odnosno Svetog Trifuna u Savremenoj gimnaziji

U duhu Dana zaljubljenih, odnosno Svetog Trifuna, učenici drugog razreda su učili o razlikama između ova dva praznika i iskoristili izreke na latinskom jeziku da podele ljubav. U nastavku teksta saznajte više o razlikama između Svetog Trifuna (pravoslavnog sveca) i Svetog Valentina (katoličkog sveca).

Ko je bio Sveti Trifun

Prema predanju, Sveti Trifun rođen je u selu Kampsada u Frigiji, u siromašnoj porodici, i bio je veoma pobožan od najranijeg detinjstva. Kao dete, vreme je provodio čuvajući guske. Od Boga je dobio dar za čudotvorstva i isceljenje, pa je za života iscelio mnoge bolesnike, isterivao demone iz mnogih ljudi i pomagao onima koji su mu se obraćali za pomoć. Proslavio se time što je izlečio kćerku rimskog cara Gordijana od duševne bolesti, zbog čega ga je car izdašno nagradio.

Trifun je sve bogatstvo podelio siromašnima i nastavio da čuva guske. Pogubljen je za vreme vladavine cara Dekija, progonitelja hrišćana, jer nije želeo da se odrekne svoje vere. Sahranjen je u svom rodnom mestu.

Danas Svetog Trifuna slave esnafi, vinogradari i mehandžije. Veruje se da je on čuvar bilja i da upravo 14. februara priroda počinje da se budi iz zimskog sna, uz buđenje ljubavi kod ljudi.

Ko je bio Sveti Valentin

Jedna legenda kaže da je Valentin bio sveštenik koji je služio u Rimu u trećem veku nove ere. Kada je car Klaudije II zaključio da su samci bolji vojnici od onih koji imaju ženu i decu, zabranio je ženidbu mladim muškarcima, svojim potencijalnim vojnicima. Valentin, koji je ovo doživeo kao nepravdu, tajno je venčavao mlade i zaljubljene, prkoseći Klaudiju. Kada je bio otkriven, Klaudije II je naredio da Valentin bude pogubljen.

Druga legenda kaže da je Valentin ubijen jer je pomagao hrišćanima da beže iz rimskih zatvora, gde su bili mučeni i ubijani.

Sledeća legenda kaže da je Valentin bio taj koji je poslao prvu ljubavnu čestitku dok je bio u zatvoru. Verovalo se da se zaljubio u mladu devojku koja je verovatno bila kćerka upravnika zatvora i koja ga je posećivala. Pre pogubljenja, Valentin joj je napisao ljubavno pismo koje je potpisao sledećim rečima: „Od tvog Valentina”. Taj izraz se i danas koristi kada se čestitke potpisuju anonimno, pogotovo u zapadnom svetu.

Pogledajte radove naših učenika

U nastavku možete videti radove naših učenika kojima su oni podelili ljubav i nadamo se da ćete možda neke od ovih poruka i sami iskoristiti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.