Šetnja savremenih drugaka kroz antički Singidunum

Učenici drugog razreda Savremene gimnazije svoju lekciju o Singidunumu realizovali su obilaskom lokacija na potezu od Pionirskog parka do Kalemegdana. Profesorka latinskog jezika Natalija Stanković i profesorka likovne kulture Zorana Milićević pričale su o nekada moćnom antičkom Singidunumu, koji su sagradili Rimljani u 1. veku n. e.

Gde su sahranjivani Rimljani, gde su se nalazile terme, a gde Jupiterov hram

Učenicu su obišli Pionirski park, odakle se pruža pogled na ulicu Bulevar kralja Aleksandra, nekadašnju Via Militaris, koja je spajala Singidunum sa malom Azijom i ostalim gradovima u Srbiji na čijem području su boravili Rimljani.

Kod Rimljana je postojao običaj sahranjivanja na ulazu u grad, tako da je strana na kojoj se nalazi Narodna skupština solarni deo, gde su sahranjivani muškarci, a suprotna je lunarni, gde su sahranjivane žene. O ostacima nekropola pričalo se i na Trgu republike, a obilazak je nastavljen Knez Mihailovom ulicom.

Plato ispred Filozofskog fakulteta svedoči o termama koje su nekada bile ne samo na toj lokaciji već i na Studentskom trgu.

Zgrada Narodne banke Srbije nalazi se na ostacima nekadašnjeg Jupiterovog hrama. Jupiter je bio izuzetno poštovan u Singidunumu, a ispred hrama se nalazio veliki broj žrtvenika i privatnih kuća. Ispred ulaza u TC „Rajićeva” učenici su mogli da vide ostatke nekadašnje rimske ulice.

Kako je izgledao Kalemegdan u antičkom periodu

Obilazak je završen na području današnjeg Kalemegdana, gde je bila smeštena IV Flavijeva legija, koja je formirala vojni logor (castrum). Logor je bio okružen šiljatim drvenim stubovima (palisadima), a sam ulaz u logor bio je na području današnje Biblioteke grada Beograda, što može da se vidi po ostacima u Rimskoj dvorani. Pored zidina utvrđenja, može da se vidi i deo vodovoda koji je dovodio vodu sa prostora Malog Mokrog Luga do grada.

Na ovaj način učenici su lakše zapamtili podatke, uočili ostatke Rimskog carstva, koji su svuda oko nas na području užeg centra Beograda, i sarađujući na zajedničkom projektu, istražili ostatke antičkog Beograda.

Perspektiva i rekonstrukcija umetničkih dela

Paralelno sa nastavom latinskog jezika, koja je na ovaj način realizovana, sa profesorkom likovne kulture Zoranom Milićević učenici su obilazili lokacije na kojima se nalaze skulpture i razgovarali o perspektivi, kao i o rekonstrukciji umetničkih dela. Neke od radova možete da pogledate u nastavku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.