Savremeni gimnazijalci na časovima srpskog jezika i književnosti obeležili Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se širom sveta svake godine 21. februara. Osnovni cilj jeste podizanje svesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan je uspostavio UNESKO 1999. godine, na predlog Bangladeša. Redovno se obeležava od 2000. godine.

Širenje svesti o značaju maternjeg jezika

Savremeni gimnazijalci su Međunarodni dan maternjeg jezika na časovima srpskog jezika i književnosti obeležili aktivnošću koja je podrazumevala izradu objave, plakata, brošure i pozivnice kojima bi se širila svest o značaju maternjeg jezika.

Učenici su najpre istraživali šta su o jeziku rekli naši velikani poput Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Isidore Sekulić, Slobodana Selenića, Desanke Maksimović, Mome Kapora i mnogih drugih. Potom su sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Marijom Pilčević Tomašević analizirali te rečenice, odgonetali njihovo značenje i rasvetljavali ga u određenom kontekstu.

Posle toga njihov zadatak je bio da na društvenim mrežama ili pak u određenim programima kao što je Canva naprave objavu, flajer, pozivnicu ili brošuru čije bi čitanje podiglo svet o značaju maternjeg jezika. Pojedinci su svoje objave rado podelili na društvenim mrežama i time zaista podigli nivo svesti o značaju ovog datuma i onoga što se njime obeležava.

Jezik kojim govorimo „o svim čudima koja nam se događaju”

Savremeni gimnazijalci imaju svest o tome koliko je važno biti poliglota, ali i da je jednako, ako ne i više, važan odnos prema jeziku na kom smo izgovorili prve reči, kojim ćemo najlakše, najprirodnije govoriti o svojim najdubljim osećanjima i, prema rečima Mome Kapora, ‘o svim čudima koja nam se događaju’, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marija Pilčević Tomašević.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.