Savremena gimnazija podržala akciju „Čitajmo glasno”

Savremena gimnazija odazvala se pozivu upućenom svim školskim bibliotekarima da se uključe u šestu akciju Društva školskih bibliotekara Srbije „Čitajmo glasno” povodom obeležavanja Nacionalnog dana knjige 28. februara.

Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, povezivanje školske biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti, kao i promocija rada i saradnje školskih bibliotekara, objavljeno je na sajtu Društva školskih bibliotekara Srbije.

Učenici čitali i tumačili svoje omiljene stihove i prozne odlomke

Predlog organizatora bio je da čitanje počne u 5 do 12 (11:55), što bi na simboličan način poručilo da je krajnje vreme da se okrenemo negovanju čitanja i kulture uopšte. Savremena je otišla korak dalje, pa su 28. februara na gotovo svim časovima srpskog jezika i književnosti učenici čitali svoje omiljene stihove ili pak prozne odlomke: tumačili su ih, objašnjavali zašto su im baš ti stihovi ili prozni redovi omiljeni, preporučivali jedni drugima knjige itd.

Delimo sa vama snimke na kojima su zabeleženi savremeni gimnazijalci kako, pridruživši se akciji „Čitajmo glasno”, i sami doprinose tome da se ostvari cilj ove akcije – širenje svesti o važnosti knjige, čitanja, obrazovanja i kulture uopšte.

Duško Trifunović - „Ima nešto u tom što me nećeš” i „Grešio sam mnogo”

Konstantin Simonov - „Čekaj me i ja ću sigurno doći”

Jovan Dučić - „Sati”

Dragoslav Mihailović - „Kad su cvetale tikve”

Franc Kafka - „Pisma Mileni”

Momo Kapor - „Čudo”

Ljubavno pismo Džonija Keša

Jovan Jovanović Zmaj - „Stara sablja”

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.