Stefan Stojanović će predstavljati Savremenu gimnaziju na Srpskoj filozofskoj olimpijadi

U Savremenoj gimnaziji je prvi put održano takmičenje iz filozofije, koje je organizovano zbog velikog interesovanja naših učenika za ovaj predmet i učešće na Srpskoj filozofskoj olimpijadi, na kojoj se bira predstavnik naše zemlje za učešće na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, gde se predstavnici svih zemalja takmiče u pisanju filozofskih eseja.

Prvo mesto na takmičenju, a samim tim i privilegiju da predstavlja Savremenu gimnaziju na Srpskoj filozofskoj olimpijadi, osvojio je maturant i učenik odeljenja IV-2 Stefan Stojanović. On je svojim radom pokazao natprosečno poznavanje istorije filozofije, kao i veliku filozofsku pronicljivost u svom načinu razmišljanja.

Drugo mesto osvojila je Sofija Ivković, učenica odeljenja III-2, a treće Dorotea Korać, učenica odeljenja III-6.

Svaki od istaknutih radova poseduje specifičan pristup i drugačiji ugao gledanja na istu temu. Svaki je ispunio zadatu formu, a opet je tehnički drugačije konstruisan. Svi učenici su pokazali izvanredno poznavanje filozofije i gramatike engleskog jezika, ali i visokorazvijenu sposobnost kritičkog mišljenja.

Učenici su imali četiri sata da na računaru, na zadati filozofski citat, napišu esej na engleskom jeziku, što je isti format koji se koristi na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Svi radovi su rađeni pod šifrom kako bi objektivnost bila zagarantovana.

Inače, srednjoškolsko takmičenje iz predmeta Filozofija razlikuje se od takmičenja iz ostalih predmeta, jer na ovom takmičenju ne postoje opštinski, gradski i okružni nivoi. Predstavnik Srbije na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi bira se na Srpskoj filozofskoj olimpijadi, a učesnici imaju veoma zahtevan zadatak pred sobom, imajući u vidu da dobro poznavanje filozofije i literarno umeće nisu jedini kriterijumi koji odlučuju o pobedniku. Naime, zbog međunarodnog karaktera takmičenja, eseji se pišu na engleskom jeziku i u digitalnoj formi.

Priliku da učestvuju u ovom događaju imali su i savremeni prvaci, u okviru aktivnosti filozofske sekcije. Ne samo da su se upoznali sa samim procesom takmičenja već su na ovaj način i započeli pripreme za ovo takmičenje kada budu bili učenici viših razreda.

Ovo takmičenje je pokazalo da Savremena gimnazija ima veoma talentovane učenike koji su spremni da se suoče sa zahtevnim zadacima i pokažu svoje znanje i sposobnosti na međunarodnom nivou. Svim učenicima zahvaljujemo na učešću, a Stefanu želimo puno sreće i uspeha 18. marta, kada će se boriti za prvo mesto u Srbiji, sa 48 drugih učesnika, što je rekordan broj učesnika od osnivanja Srpske filozofske olimpijade.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.