U Savremenoj obeležen Dan sećanja na Dositeja Obradovića

Povodom obeležavanja Dana sećanja na Dositeja Obradovića, Zadužbina Dositej Obradović pripremila je prigodan materijal koji je profesorkama srpskog jezika i književnosti u Savremenoj poslužio kao polazna tačka u osmišljavanju časova na ovu temu.

Budući da je obeležavanje ovog dana predviđeno godišnjim planom škole, po povratku sa prolećnog raspusta profesorke srpskog jezika i književnosti posvetile su nekoliko časova jednom od naša tri najveća prosvetitelja i prvom ministru prosvete.

Profesorke su sa učenicima razgovarale o životu i delu Dositeja Obradovića, o njegovom značaju za našu kulturu, obrazovanje i vaspitanje. Učenici su se podsetili svega o čemu je govoreno kada je obrađivana epoha prosvetiteljstva, njegovog Pisma Haralampiju (manifesta prosvetiteljstva), autobiografije Život i priključenija i pesme Vostani Serbije, koja je u jednom momentu naše istorije mogla biti himna.

Razgovarano je i o važnim mestima u Beogradu koja su u tesnoj vezi sa Dositejevim životom – Muzeju Dositeja i Vuka, Sabornoj crkvi, gde Dositej počiva, kao i o spomeniku u Studentskom parku koji je posvećen ovom prosvetitelju.

Učenici su pogledali i film koji je pripremila Zadužbina Dositej Obradović i tim povodom odgovarali na pitanja postavljena u aplikaciji Edpuzzle. U pojedinim odeljenjima na Google mapi su ucrtavali gradove i zemlje u kojima je Dositej boravio, učio i podučavao. Na kraju časova radili su kviz o Dositejevom životu, delu i značaju za našu istoriju, kulturu, obrazovanje i vaspitanje, kreiran u aplikaciji Quizizz.

Dan sećanja na Dositeja Obradovića

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.