Onlajn-druženje savremenih gimnazijalaca sa vršnjacima iz Kine

Krajem maja učenici Savremene gimnazije bili su u prilici da se druže sa svojim vršnjacima iz Kine. Radi se o onlajn-sastanku koji je rezultat ideje nastale još u prvom polugodištu.

Tokom prvog polugodišta je organizacija Kombinat, kao i prethodne godine, raspisala međunarodni literarni konkurs za originalnu kratku priču na engleskom jeziku. Savremena gimnazijalka Helena Krmpotić iz I-3 je na tom takmičenju u konkurenciji sa vršnjacima iz različitih zemalja osvojila 3. mesto. Ubrzo je Heleni u prostorijama Savremene gimnazije nagradu uručio predstavnik organizacije Kombinat. Pri tom susretu, s obzirom na to da je jedan deo predstavnika Kombinata angažovan na teritoriji Kine u nastavi engleskog, rodila se ideja da povežemo naše i njihove đake na onlajn-druženjima na kojima će razmenjivati ideje i iskustva.

Problemi sa kojima se susreću pisci u današnjem postliterarnom svetu

Na ovom prvom druženju glavna tema bila je posvećena ovogodišnjim dobitnicima literarne nagrade i problemima sa kojima se susreću u današnjem postliterarnom svetu. Gost na sastanku bio je profesor književnosti na Univerzitetu u Hongkongu, koji je dao svoje viđenje, a nakon toga su učenici postavljali pitanja i ukazali na uticaj veštačke inteligencije, koja je sve više prisutna u sferi pisanja.

Kako se učenicima ovakav vid druženja dopao, trudićemo se da sa ovim aktivnostima nastavimo kad god je to moguće, ostavljajući im slobodu da sami odaberu teme koje su im važne i nudeći im mogućnost saznavanja odgovora na pitanje da li se život tinejdžera na dva različita kontinenta bitno razlikuje i u čemu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.