Evropska oznaka kvaliteta za Savremenu gimnaziju

Učenici i nastavnici Savremene gimnazije nagrađeni su Evropskom oznakom kvaliteta za rad u internacionalnom eTwinning projektu pod nazivom „Heroe’s journey”, koji je deo Erasmus+ programa. Ova oznaka znači da su rad nastavnika, rad učenika i saradnja sa partnerima zadovoljili kriterijume Okvira oznake kvaliteta i dobili visoku ocenu. Projekat će biti predstavljen u posebnom delu na Evropskoj školskoj obrazovnoj platformi.

Na ovom projektu sarađivali su nastavnici Savremene gimnazije, i to:

  • Natalija Stanković – latinski jezik;
  • Darko Tmušić – istorija;
  • Uroš Mihajlović i Marica Đurić – filozofija;
  • Ivan Matejić i Nevena Matejić – geografija;
  • Marija Pilčević Tomašević – srpski jezik i književnost;

Inostrane škole koje su učestvovale u ovom projektu su:

Podizanje svesti o kulturi i mitologiji svakog dela Evrope

Cilj ovog projekta bio je podizanje svesti o kulturi i mitologiji svakog dela Evrope na osnovu putovanja koja su junaci iz mitologije i klasične istorije doživeli kroz našu geografiju. Učenici iz zemalja učesnica projekta birali su područja i likove koji imaju posebnu važnost za zemlju iz koje dolaze, bilo iz legendi ili stvarne istorije određenog mesta. Ideja je bila da svi učenici rade u mešovitim grupama kako bi stvorili zajedničku kartu mitske geografije Evrope.

Tokom trajanja projekta korišćena je tehnologija za stvaranje virtuelne rute kroz svako područje. Rezultat je bio globalni saradnički projekat u kojem su rekonstruisane mitske legende svakog područja, kulturna baština svake civilizacije, kao i umetničko nasleđe koje nas okružuje. Učenici su u toku projekta koristili sve informacije koje im pružaju nove tehnologije i izvori, te su svoja iskustva u vezi sa učenjem podelili sa ostalim učenicima iz Grčke, Španije, Italije i Turske.

Evropska oznaka kvaliteta samo je potvrda kvalitetnog zajedničkog rada nastavnika i učenika Savremene gimnazije, što je još jedna od odlika koje ovu školu čine stvarno drugačijom!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.