Još jedna uzbudljiva školska godina u Savremenoj gimnaziji počela je aktivnostima u „učionici bez zidova”

Prva nedelja nove savremene školske godine, sada već tradicionalno, obeležena je zanimljivim časovima u „učionici bez zidova”. Na taj način Savremena gimnazija nastavlja da bude inspirativna sredina koja podstiče kreativnost i akademski razvoj svojih učenika i van učionice.

Savremeni prvaci u potrazi za blagom na Kalemegdanu, u raskošnoj oazi Botaničke bašte „Jevremovac” i pod krošnjama Tašmajdana

Nakon prvog školskog dana i upoznavanja sa novom školom, učenici prvog razreda Savremene gimnazije imali su priliku da već u ponedeljak iskuse kako izgleda savremeni školski život.

Sa svojim profesorima kroz zanimljivu logičku, ali i fizičku igru učenici su pomoću mapa i zagonetaka otkrivali tragove i korak po korak se približavali skrivenom blagu. Šetnju po Kalemegdanu oplemenila su nova saznanja o Beogradskoj tvrđavi, istoriji Kalemegdana i Beograda. Gimnazijalci su od svojih profesora dobijali odgovore na pitanja o neobičnim detaljima iz bogate istorije srpske prestonice i time nadogradili svoje znanje i otvorili brojna pitanja i teme za razgovor.

Zidove svojih učionica u utorak, 5. septembra, savremeni prvaci su zamenili raskošnom oazom prirode koja se nalazi u samom centru Beograda, tj. u Botaničkoj bašti „Jevremovac”. Od 2004. godine u okviru ove bašte nalazi se i Japanski vrt, koji su učenici imali priliku da posete, te su saznali da kamen predstavlja sveti objekat u Japanu i da u njemu, prema narodnom verovanju, prebivaju duhovi, dok tri kamena u grupi simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka. Tokom obilaska staklenika čuli su brojne interesantne priče i upoznali se sa oko 1.000 različitih tropskih, suptropskih i mediteranskih vrsta biljaka, grupisanih geografski i ekološki.

Nakon obilaska Botaničke bašte „Jevremovac”, uz zanimljivu radionicu na Tašmajdanu sa profesorima učenici su se bolje upoznali i imali priliku da argumentovano iznesu svoje mišljenje o savremenim društvenim temama.

Učenici drugog razreda u topčiderskoj turi i u Hajd parku

Topčiderski park je najstariji park u Beogradu i Srbiji. Izdvaja se kao važna lokacija koja je nekada bila centar okupljanja Beograđana – mesto gde se nalazi čuveni Milošev konak.

Učenici Savremene gimnazije su imali priliku da kroz pešačku turu po Topčideru nauče nešto novo iz istorije, uživaju u lepom danu u prirodi, čuju poučne priče o jednom od najlepših beogradskih parkova, kao i o Miloševom konaku, Mašinom majdanu i drugim manje poznatim zanimljivostima ovog dela grada.

Kroz druženje u Hajd parku, učenici su sa svojim profesorima u petak, 8. septembra, vežbali orijentiring, ali i koristili svoje znanje kako bi uspešno stigli do zadatog cilja. Savremeni drugaci su se delili u osam grupa. Svaki učenik je dobio mapu Hajd parka i tačke (prave i lažne lokacije) na mapi na kojima su se nalazili profesori (njih osmoro) sa zadacima, mozgalicama i različitim igrama.

Zadatak učenika bio je da obiđu sve lokacije na kojima su profesori i vrate se na start sa poenima koje su skupili.

Pobedili su oni koji su imali najviše poena, dakle, oni koji su se odlično orijentisali u prostoru, a uz to i znali da reše zadatke i pokazali određene sposobnosti i veštine.

Važno je bilo da funkcionišu timski, što su i pokazali.

Sve u svemu, jedno inspirativno i lepo druženje! Otišli su kući puni utisaka, uz komentare da im je to bio najlepši dan, a iskazali su i zahvalnost zbog takvog dana. Uživali su i profesori!

Savremeni trećaci u Botaničkoj bašti „Jevremovac”, na Tašmajdanu i u šetnji Dorćolom

Učenici trećeg razreda Savremene gimnazije u ponedeljak, 4. septembra, posetili su Botaničku baštu „Jevremovac”, pravi raj u centru grada. Japanski vrt, koji su učenici imali priliku da posete, ostavio je na njih veliki utisak, a tokom obilaska „Jevremovca” čuli su priče o različitim vrstama biljaka i uživali u njihovoj lepoti.

Nakon obilaska Botaničke bašte „Jevremovac”, učenici su sa školskim psiholozima učestvovali u radionici na Tašmajdanu i iznosili svoje stavove u vezi sa aktuelnim društvenim temama, argumentujući slaganje ili neslaganje sa određenim situacijama, pravilima i zakonima.

Četvrtak, 7. septembar, savremeni trećaci proveli su sa svojim profesorima u šetnji dorćolskim ulicama. Učenici su uživali u kulturnom bogatstvu koje nam pruža centar grada i u zanimljivim istorijskim i geografskim činjenicama, a sve to uz osmeh i druženje. Pedagoški muzej, Bajrakli džamija, Gradska biblioteka, Saborna crkva, Konak knjeginje Ljubice samo se neke od lokacija o kojima se govorilo kroz kviz i fotografije.

Savremeni četvrtaci u Zemunskoj trci

Učenici četvrtog razreda Savremene gimnazije u petak, 8. septembra, učestvovali su u Zemunskoj trci. Gardoš, Madlenijanum, Bogorodičina crkva, Dom vazduhoplovstva i još nekoliko znamenitosti predstavljali su tačke do kojih su učenici dolazili ukoliko bi tačno odgovorili na zadatu zagonetku, a sa svakim odgovorom bili su sve bliži cilju.

Ova aktivnost, po ugledu na svetski događaj The Amazing Race, osnažila je kod učenika timski duh, zabavila ih i mnogo čemu naučila.

Sportski dan na Adi za sve savremene gimnazijalce

Osim mentalnog razgibavanja, za savremene gimnazijalce jednako su važne i fizičke aktivnosti u prirodi. Sa svojim profesorima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i odeljenjskim starešinama savremeni gimnazijalci proveli su po jedan dan na Adi, gde su pokazali svoju spremnost, veštine i sposobnosti. Oprobali su se u raznim disciplinama poput fudbala i rukometa, odbojke, košarke i slično. Savremeni sportski dan bio je izuzetno zanimljiv svim učenicima koji su se trudili da daju svoj maksimum, ali i onima koji su, navijajući, pružili podršku svojim drugarima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.