Savremena gimnazija osvojila jednu od četiri posebne nagrada na festivalu „Science on Stage Serbia”

Drugi nacionalni festival „Nauka na pozornici” održan je u Osnovnoj školi „Savremena”, u subotu, 23. 9. 2023. Među 20 takmičara iz različitih škola i gradova širom Srbije našli su se i predstavnici Savremene gimnazije sa projektom čiji naziv nosi ime „Scoby Dooby Do / Bioplastika iz čaja”. Nosioci projekta na ovogodišnjem festivalu su profesorka likovne kulture Zorana Milićević i profesorka hemije Jelena Zelenović.

Cilj projekta je osvestiti kod učenika ideju o novim materijalima koji mogu da zamene plastiku

Projekat „Scoby Dooby Do / Bioplastika iz čaja” osvojio je jednu od četiri posebne nagrade na ovom takmičenju na koje je pristiglo preko pedeset različitih projekata iz cele Srbije, čime je projekat dobio priznanje za izuzetne doprinose i inovacije u različitim oblastima STEM-a.

Cilj projekta je da kroz interdisciplinarni STEAM pristup zainteresuje učenike za pojam bioplastike, istraži ga i nađe njegovu upotrebnu vrednost, a sve radi razvoja svesti o upotrebi biomaterijala kao zamene za plastiku. Cilj projekta je osvestiti kod učenika ideju o novim materijalima koji mogu da zamene plastiku kako bi se kao pojedinci zalagali za dobrobit planete. Učenici ne samo da se upoznaju sa SKOBI kulturom, već je i sami uzgajaju, proučavaju, istražuju hemijske procese koji se odvijaju u pozadini i dolaze do upotrebne vrednosti novog materijala kao zamene za plastiku.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.