Uspešno održan 2. nacionalni SonS festival: Nastavnici Srbije briljirali u STEM-u

U organizaciji Instituta za moderno obrazovanje i Savremene gimnazije nedavno je održan drugi nacionalni festival „Nauka na pozornici”. Festival je održan u Osnovnoj školi „Savremena”, okupivši nastavnike iz cele zemlje – 20 takmičara iz različitih škola i gradova širom Srbije, koji su predstavili inovacije iz oblasti STEM-a i inspirisali sve prisutne.

Festivalu su prisustvovali nastavnici Miloš Laković iz Crne Gore i Majkl Gregori iz Francuske kao specijalni gosti. Oni su na radionicama sa učesnicima delili svoje dragoceno iskustvo, doprinoseći tako bogatstvu programa festivala.

Učesnici su predstavili svoje projekte i inovacije iz oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Ove projekte karakterisala je široka paleta tema, od ekologije do robotike, prikazujući kreativnost i istraživački entuzijazam nastavnika.

Među nagrađenima na ovom prestižnom takmičenju je i profesorka Zorana Milićević iz Savremene gimnazije sa svojim projektom „Scoby Dooby Doo – bioplastika iz čaja”. Ovaj projekat koristi interdisciplinaran pristup da učenike upozna sa bioplastikom i SKOBI kulturom, istovremeno podižući svest o Ciljevima održivog razvoja UN.

Kroz eksperimente sa čajem, vodom i šećerom profesorka Milićević podstiče razumevanje bioloških i hemijskih procesa, motivišući učenike da razmisle o primeni SKOBI-ja u umetnosti kao održivoj alternativi tradicionalnoj plastici.

Nakon detaljnog razmatranja, izabrani su predstavnici Srbije koji će predstavljati svoju zemlju na međunarodnom SonS festivalu u Turkuu (Finska). To su: Dragan Golubović („Fizika kao bajka”), Jelena Babić i Ljiljana Sokolović („Magična jabuka”), Vesna Hlavati Širka („Genetika goluba”) i Vesela Mačkić („Baci svetlost na fiziku”).

Pored izbora predstavnika za međunarodno takmičenje, tokom festivala su dodeljene i četiri posebne nagrade za izuzetne doprinose i inovacije u različitim oblastima STEM-a. Ovogodišnji nagrađeni nastavnici su: Olga Dukić („Pametna kuća”), Zorana Milićević („Scoby Dooby Doo – bioplastika iz čaja”), Aleksandar Dimitrijević („Izrada ekstrudera za pet G filament”) i Biljana Kalafatić („Avantura merenja u čarobnom STEM-gradu”).

SonS festival nije samo takmičarski događaj već i prilika za profesionalni razvoj i razmenu znanja. Nastavnici su imali priliku da uče od stručnjaka iz različitih oblasti, unapređujući svoju praksu u STEM obrazovanju.

Očekujemo da će ova generacija nastavnika i inovatora nastaviti da postavlja standarde izvrsnosti u STEM oblastima i da će se Srbija ponositi njihovim doprinosom naučnom progresu.

Čestitamo svim učesnicima, dobitnicima posebnih nagrada i predstavnicima Srbije na međunarodnom SonS festivalu u Finskoj. Nastavljamo zajedno da istražujemo, inoviramo i doprinosimo boljem svetu obrazovanja!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.