Savremeni maturanti na nezaboravnom studijskom putovanju posetili Španiju

Savremena gimnazija svake godine organizuje studijsko putovanje za maturante na raznim destinacijama širom Evrope – od Italije, preko Rusije i Grčke, pa sve do Španije, koju su učenici imali priliku da posete ove godine.

Maturanti su u Španiju otputovali u subotu, 7. oktobra, sa svojim starešinama: Marijom Janićijević, Stefanom Radojičićem, Natalijom Stanković, Majom Timotić i Ivanom Matejićem, koji je ujedno bio i vođa puta. Po sletanju na aerodrom Barahas u Madridu, grupa se okupila i krenula u panoramsko razgledanje. Prva destinacija bio je stadion „Santijago Bernabeu”, nakon čega je usledilo razgledanje brojnih građevina koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Nakon obilaska učenici su se zaputili u hotel „Porcel Avant”, gde su uživali u specijalitetima lokalne kuhinje.

Toledo – grad triju kultura

Drugog dana je po programu bila predviđena poseta Toledu, gradu u Španiji udaljenom od Madrida oko 70 km jugozapadno. Kroz svoju prošlost Toledo je bio svedok brojnih istorijski značajnih epoha koje su obeležile njegovo formiranje i danas ga čine dragocenom turističkom destinacijom. Poznat je kao grad triju kultura zbog mešavine muslimanskog, jevrejskog i hrišćanskog uticaja. Ovim gradom, na obali reke Taho, prolazili su Kelti, Vizigoti, Rimljani i Mavari. Bio je nadaleko čuven kao grad kovača i prestonica Karla V Habzburškog u XVI veku. U njemu je živeo i naslikao svoje najbolje radove čuveni El Greko.

Istorijske znamenitosti Salamanke, jednog od najznačajnijih univerzitetskih centara u Španiji

Trećeg dana učenici su posetili Salamanku, jedan od najznačajnijih univerzitetskih centara u Španiji. U ovom divnom gradu koji obiluje kulturno-istorijskim znamenitostima čekao ih je poseban izazov. Naime, za ovaj univerzitet vezuje se interesantna legenda po kojoj će svako ko pronađe žabu na lobanji koja je postavljena na prednja vrata Univerziteta položiti ispite, odnosno uspešno završiti fakultet. Plaza Mayor, Katedrala Viaja, Nova katedrala, Rimski most i La Clericia samo su neki od lokaliteta koje su učenici imali priliku da vide, nakon čega su se zaputili u Segoviju.

Aqueduct i dvorac „Real Alkazar” u Segoviji

Odmah po dolasku u Segoviju maturanti su imali priliku da uživaju u pogledu na prelep i ogroman rimski akvadukt (Aqueduct), koji spada u jedan od najčuvenijih na svetu. Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da on i dan-danas snabdeva grad vodom. Od akvadukta kreće široka, pešačka ulica koja je vodila ka dvorcu „Real Alkazar”. Dvorac nestvarnog izgleda danas odiše pravim srednjovekovnim duhom, a njegova istorija stara je koliko i hrišćanstvo, a možda i više. Menjan je i dograđivan – bio je i drven, rimski i arapski, a potom i španski, služio je kao zatvor, koledž i kraljevska palata, a nama je poznat kao Pepeljugin dvorac, jer su njegova lepota i netaknuto divlje okruženje poslužili Voltu Dizniju kao inspiracija za bajku „Pepeljuga”.

Lepote Madrida i obilazak gradića po imenu Torehon de Ardoz

Za četvrti dan predviđeni su individualni obilasci muzeja „Prado” i zoo-vrta, kao i uživanje u lepotama Madrida na mediteranskom suncu.

Poslednjeg dana u Španiji, nakon napuštanja hotelskih soba, usledio je obilazak malog grada koji nosi naziv Torehon de Ardoz, nakon čega su se učenici zaputili na aerodrom Barahas puni divnih utisaka i uspomena.

Obilazak Madrida i pomenutih gradova učenicima je pružio priliku da osete duh prošlog vremena, da uživaju u lepotama novih gradova i predela, da saznaju nešto o drugačijoj kulturi i načinu života i da se još više zbliže.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.