Učenici Savremene gimnazije učesnici događaja „Klimatske promene i mladi – ko će biti brži”

Učenici Savremene gimnazije Andrea Stojko, Luka Radovanović i Nađa Al Said imali su čast da budu učesnici događaja „Klimatske promene i mladi – ko će biti brži”. Ovaj događaj održan je 27. oktobra u Beogradu, povodom Nedelje mladih, uz podršku EU delegacije u Srbiji. Ideja ovog okupljanja bila je da se čuje mišljenje mladih o klimatskim promenama, o tome da li su dovoljno uključeni u aktivnosti i gde bi njihova uloga mogla da se unapredi i poboljša.

Prvi deo događaja bio je organizovan kao panel-diskusija, koja je bila na srpskom jeziku. U panelu su učestvovali Aleksandra Mladenović, predsednica organizacije „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, i Antoine Avignon, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji. U ovom delu učenici eko-škola predstavili su svoje projekte i aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama.

Iskustvo javnog nastupa, razvijanje veštine debatovanja i razmenjivanje mišljenja o važnim pitanjima sa svojim vršnjacima

Nakon ovog dela usledila je debata na engleskom jeziku. Predstavnici naše škole u debati su bili Andrea Stojko i Luka Radovanović. Debata je bila organizovana kao „sukobljavanje” mišljenja mladih – jednih koji debatuju da mladi mogu da utiču na menjanje uticaja klimatskih promena i drugih koji „misle” da to ne mogu. U ovoj debati, pored učenika Savremene gimnazije, učestvovali su učenici International Schoola, kao i učenici VII beogradske gimnazije i Internacionalne američke škole. Učesnici debate su pokazali visok nivo svesti o važnosti sprečavanja daljih efekata klimatskih promena.

Kao školi, posebno nam je značajno što svojim učenicima možemo dati priliku ne samo da pokažu svoje znanje iz predmeta kao što su Biologija ili Globalne perspektive već i da sve to urade na engleskom jeziku, dožive iskustvo javnog nastupa, razvijaju veštine debatovanja i razmenjuju mišljenja o važnim pitanjima sa svojim vršnjacima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.