Zainteresovani osnovci i njihovi roditelji saznali kako izgleda najsavremenije Cambridge obrazovanje u regionu na prvom Savremena gimnazija Open Day-u

Kako izgleda školski dan u Savremenoj gimnaziji i kako izgledaju stvarno drugačiji časovi u najmodernijoj školi u regionu imali su priliku da otkriju učenici osnovnih škola i njihovi roditelji koji su došli na Open Day koji je organizovan u subotu, 24. februara 2024. godine.

U okviru Open Day-a učenici su saznali kako izgleda biti savremeni gimnazijalac na četiri interdisciplinarna časa u interaktivnom, Intelligent Classroom okruženju. Tokom časova učenici su:

  • izvodili eksperimente u savremenoj laboratoriji;
  • isprobali iPad uređaje, smart tablu i brojne aplikacije za učenje;
  • otkrili zabavnu stranu edukacije;
  • uživali u maštovito predstavljenim lekcijama;
  • na uzbudljiv način učili o korisnim naučnim činjenicama.

Za to vreme, roditelji su imali priliku da saznaju sve što ih zanima i zavire na časove najsavremenijeg obrazovanja, koje njihovom detetu otvara vrata prestižnih univerziteta. Osetili su kako izgleda kada im dete pohađa stvarno drugačiju školu koja podržava i primenjuje najviše obrazovne standarde kvaliteta kada je reč o savremenom obrazovanju.

Predstavljanje apstraktnih koncepata na prost i zabavan način: savremeno filozofiranje

Kako znam da upravo sada ne sanjam? Mogu li roboti da budu tužni? Šta da radim ako imam istu simpatiju kao moj najbolji drugar…Učenici su na času filozofije pokušavali da reše ova i mnoga druga pitanja. Ne samo da su imali mogućnost da se upoznaju sa glavnim temama i ciljevima ove nauke, već su uvideli da apstraktni koncepti mogu da se predstave na prost i zabavan način - kroz muziku, film, stripove… Na kraju časa, nastavnica filozofije, Marica Đurić, pitala je prisutne učenike da li su možda već sada filozofi u svakodnevnom životu.

Latinski jezik „svuda i u svemu”

Nakon zanimljivog časa filozofije, nastavnica latinskog jezika, Natalija Stanković, upoznala je učenike sa mitovima o: Dedalu, Ikaru, Minotauru i Tezeju. Nakon što su saznali neke nove činjenice i pokazali koliko su upoznati sa mitologijom, učenici su proverili svoje znanje u onlajn svetu nastojeći da se prisete svih pojmova koje su na času naučili.

Između hemije i magije

Zajedno sa nastavnicom hemije, Jelenom Zelenović, učenici su imali priliku da najpre posmatraju, a zatim i sami urade eksperimente kao što su: dobijanje veštačke krvi koja se koristi u filmskoj industriji, kao i spektar boja u eksperimentu koji se zove hemijski kameleon. Tokom izvođenja eksperimenata, nastavnica je iskoristila priliku za rekapitulaciju znanja o elektronima, rastvorima i nazivima instrumenata koji su upotrebljeni tokom izvođenja ogleda.

Likovna umetnost na stvarno drugačiji način: u poseti Pompeji

Nastavnica likovne kulture, Zorana Milićević, približila je priču o antičkoj Grčkoj, kroz primere iz istorije umetnosti, video zapise i reprodukcije. Takođe, učenici su imali priliku da daju i saznaju odgovore na pitanja: Šta je to umetnost? Može li crtež biti linija na našim dlanovima? Zašto je važno da poznajemo i negujemo kulturno nasleđe? Šta su tu savremene umentičke prakse? Nakon toga, kroz digitalno stvaralaštvo, odnosno aplikacije, učenici će stvarati svoju umetnost. Na taj način, imaće produkt kroz spoj tradicije i savremenosti.

Prilika za učenike i roditelje da zavire u budućnost obrazovanja

Savremena gimnazija svojim učenima pruža nesvakidašnji doživljaj srednjoškolskog obrazovanja zbog posebno prilagođenog pristupa koji se primenjuje na svetskim obrazovnim ustanovama sa prepoznatim kvalitetom. Inovativna obrazovna praksa kojom se vodimo u Savremenoj kod deteta razvija težnju za postizanjem što boljeg učinka i motiviše ga da sebe uvek stavlja pred nove izazove i teži višim dostignućima.

Open Day je bila prilika da učenici osnovnih škola i njihovi roditelji ne samo dožive nezaboravno iskustvo kreativne nastave i isprobaju najnovije gedžete dostupe u Future ready učionicima, već i da zavire u budućnost, u ono što Savremena gimnazija pruža svojim učenicima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.