Savremeni gimnazijalci na radionici o medijskoj pismenosti u „Eu info centru”

Učenici drugog razreda Savremene gimnazije koji slušaju izborni predmet Jezik, mediji i kultura, učestvovali su na radionici koju je organizovao „EU info centar”. Tema ove inspirativne radionice glasila je „Kako konzumirati medije — kako da stvarno znamo šta nam se reklamira’’, a predavač je bio profesor novinarstva Nemanja Rašić. Na zanimljiv način, uz mnoštvo primera i saveta, profesor Rašić je učenicima ukazao na sve zamke u koje možemo da upadnemo kao svakodnevni korisnici medija, pre svega modernih (društvene mreže, portali, platforme…).

Šta pojedinci mogu da urade da bi medije usmerili na ono što je njihova uloga

Naši učenici su aktivno učestvovali u radionici, postavljali pitanja i polemisali o ulozi medija u našim životima. Sa sobom su poneli znanja o tome kako mediji funkcionišu, uticaju medija na svakodnevicu, ali, što je najvažnije, razumeli su šta mi kao pojedinci možemo da uradimo da bismo medije usmerili na ono što je njihova uloga — objektivno, tačno i pravovremeno informisanje. Profesor Rašić im je takođe govorio o medijskim manipulacijama i kako da ih prepoznaju kako bi uvek znali razliku između informacije i dezinformacije.

Kako je ovo samo jedno u nizu predavanja o medijskoj pismenosti koju organizuje „EU info centar”, verujemo da će poseta nekoj narednoj radionici biti jednako inspirativna i korisna za naše gimnazijalce kao što je bila ova.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.