Pobednica školskog takmičenja Sofija Ivković predstavljaće Savremenu gimnaziju na Srpskoj filozofskoj olimpijadi

Drugu godinu za redom, u Savremenoj gimnaziji je održano školsko takmičenje iz predmeta filozofija. Takmičenje iz filozofije je specifičnije u odnosu na takmičenja iz ostalih predmeta, jer u ovom slučaju ne postoje opštinski, gradski i okružni nivoi. Predstavnik Srbije na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi bira se na Srpskoj filozofskoj olimpijadi, a učesnici imaju veoma zahtevan zadatak pred sobom, imajući u vidu da dobro poznavanje filozofije i literarno umeće nisu jedini kriterijumi koji odlučuju o pobedniku. Naime, zbog međunarodnog karaktera takmičenja, eseji se pišu na engleskom jeziku i u digitalnoj formi.

S obzirom na veliko interesovanje savremenih gimnazijalaca za Srpsku filozofsku olimpijadu, profesori filozofije Marica Đurić i Slobodan Rodić organizovali su školsko takmičenje. Prvo mesto na takmičenju, a samim tim i privilegiju da predstavlja Savremenu gimnaziju na Srpskoj filozofskoj olimpijadi, osvojila je maturantkinja i učenica odeljenja IV-2 Sofija Ivković. Ona je svojim radom pokazala natprosečno poznavanje istorije filozofije, kao i veliku filozofsku pronicljivost u svom načinu razmišljanja. Zanimljivo je da je Sofija na prošlogodišnjem takmičenju osvojila drugo mesto, što ukazuje na njen napredak i želju da se usavršava u ovoj naučnoj disciplini. Drugo mesto osvojila je Ksenija Turčinović, učenica odeljenja II-5, a treće Sofija Tutunović, takođe učenica odeljenja II-5.

Savremena ima talentovane učenike spremne da pokažu svoje znanje i sposobnosti na međunarodnom nivou

Svaki od istaknutih radova poseduje specifičan pristup i drugačiji ugao gledanja na istu temu. Svaki je ispunio zadatu formu, a opet je tehnički drugačije konstruisan. Svi učenici su pokazali izvanredno poznavanje filozofije i gramatike engleskog jezika, ali i visokorazvijenu sposobnost kritičkog mišljenja.

Priliku da učestvuju u ovom događaju imali su i savremeni prvaci, u okviru aktivnosti filozofske sekcije. Ne samo da su se upoznali sa samim procesom takmičenja već su na ovaj način i započeli pripreme za ovo takmičenje kada budu bili učenici viših razreda.

Ovo takmičenje je pokazalo da Savremena gimnazija ima veoma talentovane učenike koji su spremni da se suoče sa zahtevnim zadacima i pokažu svoje znanje i sposobnosti na međunarodnom nivou. Svim učenicima zahvaljujemo na učešću, a Sofiji želimo puno sreće i uspeha 16. marta, kada će se boriti za prvo mesto u Srbiji!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.