Umetnička ekspedicija Savremene gimnazije: Otkriće nasleđa i slobode u Galeriji Doma Vojske Srbije

Uzbudljiva poseta učenika Savremene Gimnazije Galeriji Doma Vojske Srbije na Trgu Republike u Beogradu obeležila je dan pun inspiracije, otkrića i kulturnog prožimanja. Ova poseta, koja je organizovana s ciljem da proširi horizonte i podstakne kreativno razmišljanje, pružila je učenicima nezaboravno iskustvo susreta sa raznovrsnim umetničkim delima.

Zajedno sa profesorkama likovne kulture Zoranom Milićević i Tanjom Gligorijević, učenici su imali priliku da posete i dožive izložbu pod nazivom „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda” u Galeriji Doma Vojske Srbije.

Susret gimnazijalaca sa stvaralaštvom Đuranovića i Ivanovića

Izložbenim delima, slikama Nebojše Đuranovića i vajarskim modelima Zorana Ivanovića, prikazana je, umetnički uobličena, borba srpskog naroda za svoju slobodu i svoju državu.

Prošetavši kroz galerijski prostor, učenici su imali priliku da uživaju u bogatoj kolekciji umetničkih dela koja su obuhvatala različite stilove, tehnike i teme. Od klasičnih slika i skulptura do savremenih eksperimentalnih radova, svako delo nosilo je sa sobom svoju jedinstvenu priču i estetski izraz, što je podstaklo živu interakciju među posetiocima.

Interaktivno učenje Savremenih srednjoškolaca kroz reportažu

Na izložbi, učenici su dobili zadatak da naprave reportažu o samom događaju, a ono što je celu priču upotpunilo jeste prisustvo oba umentika, i slikara i vajara, što je učenike posebno motivisalo da što ozbiljnije pristupe zadatku, kroz snimanje i fotografisanje, ali i intervjue sa umetnicima, napravili su odlične video zapise.

Kroz ovu inspirativnu posetu, učenici su ne samo proširili svoje znanje o umetnosti, već su i ojačali svoju kreativnost, empatiju i estetsku osetljivost. Galerija Doma Vojske Srbije na Trgu Republike u Beogradu ostaje nezaobilazno mesto za sve one koji žele da se urone u svet umetnosti i da se inspirišu njenom moći da oblikuje i transformiše naše viđenje sveta.

 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.