Kulinarski vremeplov: Savremeni gimnazijalci u ulozi rimskih kuvara

Stari Rimljani bili su dugovečni, u čemu sigurno ima zasluge i to što su pre obroka jeli sveže voće, a jela začinjavali medom, biberom, sirupom od smokava, pinjolama i lišćem nane. Može im se zameriti neumerenost u jelu, ali uživanje i maštovitost u hrani su doveli do savršenstva.

Savremeni gimnazijalci oživljavaju istoriju kroz Apicijeve recepte

Projekat je započela nastavnica latinskog jezika, Natalija Stanković, s uzbudljivim izazovom za učenike prvog razreda - istražiti i pripremiti jela koristeći recepte iz legendarnog Apicijevog priručnika.

Kroz ovu avanturu, učenici su se upustili u putovanje kroz gastronomsku istoriju, istražujući ukuse i tehnike pripreme koje su oblikovale prehranu i kulturu antičkog Rima.

Sledeći uputstva iz Apicijeve knjige recepata, učenici su u grupama pripremali različita jela, uključujući hleb rimskog vojnika, punjene urme i čizkejk na rimski način.

Kako gimnazijalci istražuju i obogaćuju kulturnu baštinu kroz antičku kuhinju

Svaki korak procesa, od odabira sastojaka do tehnika kuvanja, pružio je priliku za učenje i istraživanje. Uz to, upućivanje na kontekst i značenje svakog jela u antičkom Rimu dodatno je obogatilo iskustvo.

Kroz ovaj projekt, učenici su ne samo stekli praktično iskustvo u pripremi jela, već su i dublje razumeli kulturnu i istorijsku važnost hrane u antičkom svetu. Njihova posvećenost i znatiželja nisu samo proizvele ukusna jela, već su i oživeli duh antičkog kulinarstva u modernom svetu.

 

															                

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.