Obeležavanje Dana sećanja na Dositeja Obradovića u Savremenoj gimnaziji

Učenici Savremene gimnazije danas su zajedno sa nastavnicom latinskog jezika, Natalijom Stanković, bili deo događaja u Sabornoj crkvi, obeležavajući na taj način Dan sećanja na Dositeja Obradovića, jednog od najznačajnijih srpskih prosvetitelja i prvog ministra prosvete. Na inicijativu Zadužbine „Dositej Obradović“, ovaj dan se obeležava 10. aprila, koji je po starom kalendaru 28. marta.

Upoznavanje sa životom i delom Dositeja Obradovića

Učenici su imali priliku da prisustvuju osveštavanju groba ovog velikog prosvetitelja, kao i da saznaju više o njegovom životu i delu. Gospođa Mirjana Dragaš, upravnica Zadužbine Dositej Obradović, upoznala je učenike sa značajem Dositeja za srpsku kulturu i jezik, ističući njegov neizmerni doprinos obrazovanju i prosvetiteljstvu.

Dositej Obradović ostaje ključna figura u srpskoj istoriji, poznat po svom zalaganju za obrazovanje i unapređenje srpskog jezika. Njegov rad i ideje i dalje inspirišu mnoge, a ovakve posete i obeležavanja Dana sećanja pružaju priliku da se mladi upoznaju sa nasleđem i vrednostima koje je Dositej Obradović ostavio iza sebe.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.