Učenici drugog razreda Savremene gimnazije na svečanom otvaranju „Dana Beograda 2024”

Beograd proslavlja svoju bogatu istoriju kroz „Dane Beograda 2024”, koji se održavaju od 16. do 19. aprila. Ova manifestacija, koja se tradicionalno organizuje svake godine, posvećena je obeležavanju dva značajna datuma: prvog pominjanja imena Beograda u pisanim dokumentima 878. godine i dana kada je knez Mihailo Obrenović simbolično preuzeo ključeve grada od turskih vlasti 1867. godine.

Istorija i značaj manifestacije

Centralni događaj manifestacije „Dani Beograda 2024” odigrao se u utorak 16. aprila u 10 časova kod Spomen obeležja na Kalemegdanu, gde je održan muzičko-dramski program posvećen istorijskom trenutku predaje ključeva grada. Polaganje cveća izvršio je Nikola Nikodijević iz Privremenog organa. Svečanost je započela Svečanom povorkom koja je prošla Knez Mihailovom ulicom, sa učešćem zvaničnika grada, Muzičkog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomaca Vojne akademije, Konjičke brigade i građana. Tokom ceremonije, pripadnici Vojske Srbije izvršili su počasnu paljbu.

Tokom ove manifestacije, učenici drugog razreda Savremene gimnazije, koji su sa svojom nastavnicom latinskog jezika Natalijom Stanković učili o istoriji Singidunuma, takođe su učestvovali u aktivnostima, integrirajući svoje učenje u realnom kontekstu na Kalemegdanu.

„Dani Beograda” ne samo da pružaju priliku za slavlje i sećanje na istorijske trenutke grada već i za učenje i povezivanje građana sa kulturnim nasleđem Beograda.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.