Učenici drugog razreda putuju kroz vreme na času na Dorćolu

Na putovanje kroz istoriju krenuli su učenici drugog razreda tokom časa latinskog jezika, sa svojom nastavnicom Natalijom Stanković, održanog na Dorćolu, u blizini sportsko-rekreativnog centra Milan Gale Muškatirović. Učenici su se uputili pešačkom stazom sve do Beograda na vodi, istražujući prostor na kojem su u periodu od II do IV veka boravili Rimljani.

Ovo izvanredno iskustvo nije bilo samo šetnja kroz savremeni Beograd, već putovanje kroz vreme koje je učenicima omogućilo da se približe prošlosti i upoznaju se sa tragovima Rimskog carstva na ovom području. Tokom časa, učenici su istraživali šta su Rimljani radili na ovim prostorima i kakav su trag ostavili.

Učenici Istražuju: Rimski Uticaj na savremeni Beograd

Rimljani su bili majstori urbanizacije, što se jasno moglo videti i na ovim prostorima. Beograd na vodi, sada moderni deo grada, nekada je bio mesto gde su Rimljani izgradili svoje naselje, sa kućama, trgovima, termama, i drugim značajnim građevinama. Ovo područje je bilo živo stecište ljudi i aktivnosti, što svedoči o bogatoj istoriji i značaju koji je imalo u rimskom periodu.

Rimljani su ostavili dubok i trajan trag na ovom području, kako u arhitekturi i urbanizaciji, tako i u kulturi i društvenom životu. Njihova prisutnost obogatila je ovo područje i ostavila nasleđe koje se i danas može videti i istražiti.

Ovaj čas nije bio samo prilika za učenje o prošlosti, već i za razumevanje kako se istorija oblikuje i utiče na savremeni svet. Učenici su imali priliku da se povežu sa istorijom na praktičan način i da shvate značaj koji ona ima u formiranju identiteta jednog grada i jedne zajednice.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.