Čitanje boja: Učenici drugog razreda Savremne gimnazije uživaju u fascinantnoj izložbi

Učenici drugog razreda, zajedno sa svojom nastavnicom latinskog jezika, Natalijom Stanković, pošli su na uzbudljivo putovanje kroz kulturno blago. Njihova destinacija bila je Etnografski muzej, gde su imali priliku da istraže fascinantne postavke i uplove u svet narodne nošnje i pirotskih ćilima.

Posebno upečatljiva bila je izložba „Čitanje boja”, koja je predstavila jedinstvene i autentične predmete iz 19. veka koji su deo etnografske zbirke Tekstilno pokućstvo. Ova izložba nije samo bila estetsko iskustvo, već je istovremeno ukazala na važnost ekoloških aspekata tradicionalnih metoda bojenja tekstila.

Mladi istraživači boja: Učenici Savremene gimnazije na putu ekološke svesti

Kroz ovu izložbu, posetiocima su otvorene neotkrivene mogućnosti tradicionalnih načina bojenja tekstila, dok je istovremeno naglašena ekološka svest u vezi sa očuvanjem prirodnih resursa. Budući da tekstilna industrija predstavlja značajan faktor zagađenja, Etnografski muzej je inovativnim pristupom ove izložbe želeo da podstakne širenje ekološke svesti i promoviše važnost održivog razvoja.

„Čitanje boja” nije samo obična izložba – posetioci su imali priliku da dožive potpuno novi vizuelni doživljaj kroz naočare u boji, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo.

Osim toga, deo izložbe obuhvata i „eko učionicu”, gde su izložene prirodno obojene kanure vune nastale u radionici „Oživljavanje tradicije: Farbanje vune prirodnim materijalima”, koja se već od 2016. godine uspešno održava u organizaciji Muzeja na otvorenom „Staro selo” Sirogojno.

Ova izložba je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, a zahvalnost se pruža Muzeju na otvorenom „Staro selo” Sirogojno, kao i partnerima Eko servis i Grossoptic za saradnju.
Poseta Etnografskom muzeju nije bila samo običan izlet, već putovanje kroz boje i ekologiju koje će učenicima pružiti dublje razumevanje važnosti očuvanja prirodnih resursa i tradicionalnih zanata

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.