Upoznavanje sa velikanima srpske književnosti

U aprilu, učenici drugog razreda imali su privilegiju da posete Muzej Dositeja i Vuka, gde su se upoznali sa životom i radom dva značajna predstavnika srpske književnosti. Ova poseta se poklopila sa Danom sećanja na Dositeja Obradovića, pružajući učenicima idealnu priliku da dublje istraže živote ova dva velikana, imajući u vidu da su već učili o Vukovoj reformi na časovima srpskog jezika.


Muzejska postavka, smeštena u kući koja je nekada bila Velika škola, pružila je učenicima uvid u atmosferu u kojoj su se Vuk i Dositej verovatno sretali. Kustos muzeja je delio sa učenicima detalje o njihovim životima i radu, osvetljavajući njihove uloge u prosvetiteljskom pokretu. Tokom posete, učenici su imali priliku da saznaju o izazovima sa kojima su se suočavali u svom delovanju, kao i o revolucionarnim idejama koje su pokušavali da sprovedu.

Osim toga, učenici su čuli i zanimljive činjenice o privatnim životima Dositeja i Vuka, što je dodatno obogatilo njihovo razumevanje ova dva velikana. Istaknuto je da ovakve posete i nastavne aktivnosti igraju ključnu ulogu u obrazovanju učenika, omogućavajući im da iz prve ruke dožive istoriju i kulturu, te da stvore dublje veze sa gradivom koje uče u školi.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.