Anastasija Macut: Mlada pesnikinja Savremene gimnazije

Anastasija Macut, učenica prvog razreda Savremene gimnazije, nastavlja da oduševljava svojim talentom i posvećenošću književnosti. Otkako je četvrtog razreda osnovne škole počela da se bavi pisanjem poezije, njen talenat je nesumnjivo blistao. Sada, njeni radovi ne samo da su prepoznati, već su i nagrađeni na nekoliko značajnih konkursa.

Prepoznata i nagrađivana poezija

Njene pesme su se našle u zbirkama književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore, kao što je Zbornik Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća“ Požarevac, ali i Zbornik Festivala poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“. Njena posvećenost i kvalitet njenih radova očigledno su prepoznati i u široj književnoj zajednici.

Nedavno je Anastasija podelila svoju najnoviju pesmu, koja će sigurno dodatno oduševiti sve koji prate njen rad. Njena strast prema pisanju poezije vidljiva je u svakom stihu, a njeni radovi nose duboke emocionalne i intelektualne slojeve.

U dubokoj tišini

U dubokoj tišini,
tuga kao oluja jeca,
srce k'o ranjena ptica,
izgubljena u večeri
beznadežno leti.
Svetlost dana bledi,
dok suze tihe kaplju,
u mračnim očima,
bol duboko zaranja i odaje.

Pogledom
izgubljenim u daljini beskrajnoj,
tražeći odgovore u noći,
u svakoj zvezdi što sja.
Ali tišina odjekuje,
samoća kao večna pratilja,
dok srce u tišini plače,
bez glasa,
bez osećaja.

Ali u tami
postoji snaga,
kao svetionik u daljini,
nada se rađa iz pepela,
iako se čini nevidljivom.
Zvuk srca što kuca,
podseća na život koji pulsira,
lako slomljeno,
još uvek ima snage,
još uvek ima vatre.

Tako pustimo suze
neka padaju,
neka oplakuju sve što je prošlo,
ali u svakom padu,
neka se rađa nova svetlost,
nova nada.
Jer iako tuga može biti teška,
i bol duboka kao okean,
u srcu svakog ljudskog bića,
živi snaga za novi početak,
za novu emociju.

Audio verziju pesme možete poslušati  ispod : 

Snaga reči i nada za budućnost

Ono što je posebno ohrabrujuće jeste da Anastasija nije samo talentovana, već i izuzetno vredna. Njen trud da sakupi materijal za svoju prvu zbirku pesama pokazuje njenu predanost umetnosti i želju da svoj talenat pretoči u nešto što će trajati. Želimo joj puno sreće i uspeha u tom poduhvatu. Sigurni smo da će njena zbirka pesama biti izuzetno dočekana i cenjena u književnoj zajednici. Anastasija Macut definitivno je ime koje obećava u svetu književnosti, a njena budućnost izgleda svetla i puna potencijala.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.