Učešće nastavnika geografije, Ivana Matejića, na panel diskusiji

U ponedeljak, 4. juna 2024. godine, u 18 časova, u Domu kulture Studentski grad održana je panel diskusija na temu „Šta posle faksa?” namenjena studentima Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i ostalim zainteresovanim studentima drugih usmerenja.


Na diskusiji je učestvovalo šestoro bivših studenata Geografskog fakulteta, koji su danas uspešni profesionalci u različitim oblastima kao što su demografija, zaštita životne sredine, prostorno planiranje, turizmologija i geografija. Pored njih, u diskusiji je učestvovao i profesor Savremene gimnazije, geograf Ivan Matejić. On je okupljenima predstavio svoj profesionalni put razvoja, proces traženja posla, iskustva iz naučne sfere, kao i iz oblasti profesure i pedagoškog rada sa srednjoškolcima.

Prisustvo fakultetskog rukovodstva

Panelu su prisustvovali dekan fakulteta, prof. dr Vladimir Šećerov, kao i prodekanka za nastavu, prof. dr Snežana Đurđić. Tokom diskusije, studenti su postavljali brojna pitanja učesnicima, interesujući se za rad u školi, izazove rada sa novim generacijama, uticaj interneta i društvenih mreža, kao i za ljubav prema geografiji. Profesor Ivan Matejić je naglasio da je za rad u školi, a prvenstveno sa decom, veoma važno voleti taj posao, primenjivati različite pedagoško-psihološke metode u radu sa svakim pojedincem, kao i ići „u korak sa vremenom” kada su u pitanju digitalne tehnologije i razvoj nauke.

Nakon diskusije, održan je neformalni koktel i druženje govornika sa prisutnim studentima, gde je nastavljena priča o školstvu i izazovima koje današnje obrazovanje nosi. Svi učesnici su se složili da su ovakve diskusije neophodne za današnje studente, kao i za buduće, jer na praktičan, direktan i iskustven način osvetljavaju šta mlade očekuje nakon završetka obrazovanja i početka traženja posla.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.