Savremena gimnazija proslavila Dan škole

U petak 9. oktobra, Savremena gimnazija proslavila je Dan Svetog Jovana Bogoslova, sveca zaštitnika Savremene gimnazije.

banerDANškole

Učenici Savremene gimnazije, kao i svi zaposleni, dočekali su sveštenika koji je u jutarnjim časovima posetio školu, kako bi obavio čin osveštenja i obred rezanja slavskog kolača.

IMG_20151009_092911Ovo je bio poseban dan za sve nas, jer Savremena gimnazija po prvi put obeležava Dan škole. U prazničnom raspoloženju, učenici i profesori slušali su sveštenikovu propoved o Svetom Jovanu Bogoslovu. Domaćin škole bio je učenik Aleksa Cvetković, koji je dočekivao goste i pomagao u obredu sečenja slavskog kolača. Kada je trebalo lomiti kolač, svi učenici su se složno okupili i aktivno učestvovali u slavskom obredu.

Protekla nedelja bila je u znaku priprema za obeležavanje Dana škole. Iako su učenici mnogo toga čuli i naučili od svojih profesora o Svetom Jovanu Bogoslovu, zainteresovala su ih sveštenikova pripovedanja o jednom od najpoznatijih Hristovih učenika.

Ko je bio Sveti Jovan Bogoslov?

Slika-1Apostoli su bili Hristovi učenici. Bilo ih je ukupno dvanaest. Jedan od njih bio je i Sveti Jovan Bogoslov. Njegov brat Jakov i on bili su ribari. Odabrani od Boga da slede Isusa Hrista, ostavili su ribarske mreže i krenuli za Hristom. Bili su mu verne sluge i odani učenici. Ipak, od svih apostola, Sveti Jovan Bogoslov bio je Hristu najmiliji. Isusova ljubav prema njemu bila je toliko velika da se u Jevanđelju kaže da je on učenik „koga ljubljaše Isus“. Razlog je bila njegova nezlobivost i velika mudrost.

Ovaj „sin gromova“, kako ga je još Hrist nazivao, jer je znao da će njegovo učenje kao grom odjeknuti i ispuniti celu zemlju, prvi je definisao božansku moć kao ljubav. Sveti Jovan Bogoslov, pisac Jevanđelja i Otkrovenja, svojom verom, ljubavlju i dobrim delima uverio je svet da su na putu istine i saznanja podjednako važni dobri učitelji, kao i verni učenici.

Zašto smo izabrali Jovana Bogoslova za sveca zaštitnika?

Slika-11Simbol Svetog Jovana Bogoslova je orao, ptica koja leti visoko, osvajajući nebeska prostranstva. Svi savremeni gimnazijalci su orlići, kojima želimo da damo krila da svojim znanjem i sposobnostima osvoje buduće horizonte.

Kao što se hrišćanska misao širila zahvaljujući Svetom Jovanu Bogoslovu, tako i mi želimo da naši učenici jednog dana postanu, pre svega, plemeniti ljudi koji će svojim znanjem obasjati svet.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.