Izbori u Savremenoj gimnaziji

Učenici na demokratskim izborima birali predsednike odeljenja i njihove zamenike.

U sredu, 20. oktobra, u Savremenoj gimnaziji, saopšteni su rezultati prvih izbora za predsednike odeljenja i njihove zamenike. Učenici su zaokruživali dva imena na listiću i ubacivali u kutiju, u stilu pravih, demokratskih izbora. Komisija je nakon prebrojavanja glasova objavila imena predsednika i zamenika za svaki razred.

Rezultati su u nekim odeljenjima bili očekivani, a negde iznenađujući.

SG_Djacki-parlament_700px_SRB

U I-2 su učenice prepoznate kao lideri i one kojima je odeljenje ukazalo poverenje. U prvom I-3 priklonili su se patrijarhalnim vrednostima i za vođe izabrali Stefana Mijailovića i Bogdana Veličkovića, dok su u I-1 pokazali da polažu dosta na rodnu ravnopravnost, pa je tako predsednik Martin Ivanović, koji je pobedio sa velikim brojem glasova, a za glavnu pomoćnicu i nezamenjivu savetnicu dobio Anju Stojković.

Atmosfera je u svim odeljenjima bila na nivou zadatka, a savremeni gimnazijalci su pokazali da su upoznati sa značenjem reči „demokratija“.

Utisci predstavnika odeljenja

Slika_15Dan nakon saopštenja zvaničnih rezultata, na hodniku smo sreli Dunju Nešković, predsednicu I-2. Na pitanje da li je očekivala da će biti izabrana za predsednicu, Dunja nam je odgovorila da se nije nadala predsedničkom mestu, ali da je sigurna da su joj to obezbedile osobine kao što su pravičnost, razumevanje učenika i njihovih potreba, kao i to što je do sada pokazala da je uvek tu za drugare iz odeljenja. Sigurna je da će biti dobar vođa, jer joj kao bivšoj predsednici Učeničkog parlamenta, „fotelja“ nije nepoznata. Takođe, kaže da je uzbuđena i zadovoljna.

Dok je davala izjavu, u njenoj blizini su se zatekli muški predstavnici odeljenja, pa smo i njih zamolili da prokomentarišu izbore. Petar Radenković Živković, zvani Peca, predizborni favorit za mesto predsednika, saopštio nam je da je u najmanju ruku iznenađen rezultatima izbora.

To što mu je izmakla predsednička pozicija i može nekako da razume, ali očekivao je, makar, mesto potpredsednika. Buduću vladavinu žena u I-2 opisao je kao kratkotrajnu i komplikovanu, ali i naglasio da su izbori bili fer i pošteni. Za razliku od njega, Matej Trifković i Mateja Petrović smatraju da je ovo bila „čista diverzija“.

Postizborne „špekulacije”

Slika_18Zatekli smo u blizini i učenika iz I-1 koji je pristao da prokomentariše izbor Martina Ivanovića i Anje Stojković, ali nije želeo da se predstavlja. Složio se sa konstatacijom novinarke da iza svakog uspešnog muškarca mora da stoji uspešna žena, zbog čega su i izabrali Martina i Anju. Takođe, otkrio nam je da Martin nije pripremao kampanju, već da je sve glasove pridobio svojim šarmom, inteligencijom i odlučnošću. Anonimni sagovornik potvrdio nam je još i da je lično zadovoljan rezultatima i da će podržati Martina u njegovoj vladavini.

Predsednik I-3 Stefan Mijailović i njegov zamenik Bogdan Veličković nisu želeli da daju izjave, jer ne veruju medijima i ne žele da njihove reči budu upotrebljene u pogrešnom kontekstu. Iz nezvaničnih izvora saznajemo da je Stefan obećao petice iz fizičkog svima koji su glasali za njega, a onima koji to nisu, da će njihova pozicija u odeljenju biti neizvesna.

Želimo im da opravdaju poverenje većine učenika i da na pravi način iskoriste predsednička mesta.

Više fotografija sa održanih izbora možete videti u galeriji na našem sajtu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.