Nastava posvećena prazniku Noć veštica

U Savremenoj gimnaziji je tokom prošle nedelje obeležena Noć veštica tako što je nastava svakog predmeta bila prilagođena otkrivanju novih pojedinosti u vezi sa ovim praznikom. Pored već ustaljenih načina praznovanja, učenici su imali priliku da otkriju i istorijske i geografske koncepte ovog praznika i da ga sagledaju iz mnoštva različitih uglova, kako bi upotpunili sliku o tome šta je zapravo Noć veštica.

Slika_8Strašno likovno

U vezi sa tim, na času likovog su od balona pravili duhove i vampire, dubili bundeve i oprobavali se u veštinama oblikovanja, crtanja, rezbarenja i bojenja različitih predmeta i podloga.

Kada je čas završen, pred njima se nalazio pravi svet veštica i vampira koji su davali kompletnu sliku u duhu proslave i na duhovit i kreativan način predstavili ovaj praznik.

Strašna geografija

Slika_2Ova tematika nije se odnosila samo na časove umetnosti, već su se i drugi savremeni profesori potrudili da svoje časove učine što zanimljivijim i potpunijim.

Na času geografije, na primer, učenici su saznali nešto o keltskim narodima i istorijsko-geografskim aspektima Noći veštica, čiji običaji zapravo potiču od tih naroda.

Priča profesora o počecima obeležavanja Noći veštica, kao početka mračnog doba i zime, bila je propraćena pravom mračnom atmosferom.

Na stolu je stajala bundeva na kojoj su bili izdubljeni kontinenti, a u čijoj se unutrašnjosti nalazila sveća koja je obrise kontinenata oslikavala na zidove učionica.

Slika-15Strašan latinski

Na času latinskog jezika, učenici su bacali čini i vradžbine na latinskom jeziku inspirisani poznatim serijalom o Hariju Poteru.

Pored štapića i sveća, učenici su imali i spisak reči koje je trebalo da objedine u poznate vradžbine i da se uspešno izvuku u duelu sa demonima, zombijima, vukodlacima i ostalim čudovištima.

Strašan engleski

Noć veštica - tabletA kao još jedan od zanimljivih, kreativnih i stvarno drugačijih časova treba pomenuti i čas engleskog jezika, u toku kog su učenici slušali poznate tonove iz filmova o vampirima i zapisivali svoje utiske i emocije u tom trenutku.

Nakon toga su te teze objedinili u pesme i priče sa temom Noći veštica.

Strašan srpski

A dok se u subotu budu maskirali za žurku i pretvarali da su veštice i čudovišta, razmišljaće i o elementima koji neku priču čine strašnom, jer je domaći zadatak za čas srpskog jezika napisati priču koja podseća na gotske romane.

Pojedini su dobili zadatak i da istraže o tome kako je reč „vampir”, inače reč srpskog porekla, postala internacionalan naziv za mrtvaca koji hoda.

Najlepše za kraj

Ovako pripremljeni, naoružani znanjem i informacijama, mogu da se opuste i zabave na žurci koju smo pripremili za njih. Sigurni smo da znanja uobličena na ovakav način i inspirisana predstojećim praznikom, ostaju duže u pamćenju i daju dublji smisao proslavi.

Više slika možete pogledati u našoj galeriji.

Halloween700 (1)

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.