Kuglanje u „Žapcu” na času fizičkog

Učenici Savremene gimnazije su 26. i 28. oktobra, na časovima fizičkog, imali priliku da pokažu ili otkriju svoje veštine i skrivene talente za kuglanje, u poznatoj kuglani „Žabac” u Zemunu, u SC „Pinki”.

Učenici su naučili neke nove poteze, takmičili se u timovima, saznali mnogo toga zanimljivog o kuglanju kao sportu i pre svega se odlično zabavili. Puni utisaka, raduju se ponovnom „okršaju” na kuglaškim stazama.

SG_kuglanje_700px_SRB

Šta su učenici saznali o istorijatu kuglanja kao sporta?

Kuglanje se smatra relativno mladim sportom, ali po nekim legendama i teorijama, nastanak ovog zabavnog sporta datira još iz drevnog Egipta i perioda od 3200. pre nove ere. Tada su se u igri koristili tanki čunjevi, kamene loptice i čudni prstenovi od kamena nađenog u piramidama i sarkofazima.

slika-6-(2)Mnogo vremena kasnije, kuglanje pod raznim nazivima, sa različitim brojem čunjeva i staza, počinje da se širi Evropom, a smatra se da su Španci doneli ovaj sport u Ameriku u XVI veku. Prvo međunarodno takmičenje u kuglanju održano je 1891. u Nemačkoj.

Brzo širenje kuglanja kao sporta i rast popularnosti ove discipline, može se pripisati njegovoj dostupnosti i mogućnosti da se u ovoj igri takmiče sve generacije.

Koja pravila važe u kuglanju?

slika-19Kegle postavlja mašina u četiri reda, koja čine jednakostranični trougao. Čunjevi su poređani tako da u prvom redu stoji jedna kegla, u drugom dve, u trećem tri i u četvrtom četiri.

Ukupno ih ima 10 (sa oznakama od 1 do 10), a počinje se od one u prvom redu i završava sa keglom broj 10, koja se nalazi u poslednjem redu, skroz sa desne strane. Inače, kegle su udaljene po 30 santimetara jedna od druge, a da bi se računale, moraju se srušiti u potpunosti.

Kuglašu je dozvoljeno 10 krugova da sruši kegle, a svaki krug se sastoji iz dva bacanja (sa izuzetkom poslednjeg kruga gde postoji mogućnost za treće, dodatno bacanje). Ukoliko igrač sruši sve čunjeve u jednom krugu, to se zove „STRIKE” i u sledećem krugu bacanja, broj srušenih kegli se duplira!

Kada je reč o kuglama, one moraju imati glatku površinu i tri otvora za prste. Ne smeju biti teže od 7,2 kg, a u zavisnosti od igrača, postoje i različite dimenzije i težine kugli. Svako treba da izabere kuglu koju sa lakoćom može koristiti.

Više fotografija sa kuglanja možete videti u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.