Da li ste znali da je Ep o Gilgamešu najstarije pronađeno književno delo?

Upravo su se izučavanjem ovog epa prošle nedelje bavili učenici Savremene gimnazije na časovima srpskog jezika i književnosti.

Da bi učenicima umetničke slike iz ove epopeje ostale dugo u pamćenju, potrudile su se profesorke likovne kulture i srpskog, Ana Manojlović i Mirjana Vasić Adžić. One su sadržaje nastavnih planova povezale na interesantan i kreativan način, prikazujući učenicima koliko su zapravo školski predmeti povezani i isprepleteni.

700x__SRB

Eksperimentalni čas

Zahvaljujući interesantnoj ideji da slikovno prikažu svaku ploču (glavu) ovog književnog dela, učenici su se na kreativan i zanimljiv način podsetili sadržaja epa.

DSCN7913Umetničkim rešenjima i korisnim sugestijama profesorke likovnog i originalnim tumačenjima dela profesorke srpskog, učenici su se prepustili svojim vizijama i viđenjima epa.

Mašta nema ograničenja, što su nam pokazali i radovi učenika čije se predstave događaja iz epa, junaka i umetničkog sadržaja veoma razlikuju.

Upravo to dokazuje da čak i književna dela nastala nekoliko hiljada godina pre nove ere, mogu biti i danas veoma inspirativna i podsticajna za umetničko izražavanje kroz razne tehnike.

Korisne ideje za maštovita rešenja

S obzirom na to da je „Ep o Gilgamešu” napisan klinastim pismom, profesorke su podsetile učenike da obavezno iskoriste ovu činjenicu i da broj svake ploče ispišu brojevima i slovima koja podsećaju upravo na klinasto pismo.

Kako bi uspešno imitirali odlike sumerske umetnosti, učenicima su na raspolaganju bili razni dodaci: pigment plave boje, koji je trebalo da predstavlja čuveni kamen lapis lazuli, sličice bogova i drugi ukrasi kojima su mogli da obogate svoje radove.

Učenici su slikali na pravim drvenim pločama koje su bile prekrivene papirom.

Savremen pristup organizovanju nastave

DSCN7902Nakon ovako kreativno izvedenog časa, učenici mogu da se nadaju digitalnom slikovnom izdanju ovog poznatog književnog dela, koje obrađuje teme i motive koji su podjednako bliski savremenom čoveku kao i ljudima koji su živeli u dolini Eufrata i Tigra nekoliko vekova pre Hrista.

Ovo je tek početak interdisciplinarnog pristupa nastavi u Savremenoj gimnaziji, u okviru koga će učenici kroz igru učiti i razvijati svoj kreativni potencijal.

Pogledajte fotografije u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.