Izložba Beogradski atlas Jovana Cvijića

Svima je poznato da je Jovan Cvijić najpoznatiji srpski geograf, naučnik i akademik. Da li ste znali da je upravo on zaslužan za to što su se reči polje i dolina našle u svetskim rečnicima?

Ovu i još mnoge zanimljivosti iz života Jovana Cvijića imali su prilike da čuju i nauče savremeni gimnazijalci na izložbi „Beogradski atlas Jovana Cvijića”, koja je predstavljena u Galeriji SANU povodom obeležavanja 150 godina od rođenja ovog poznatog geografa.

700x__SRB (2)

Značaj i doprinos Jovana Cvijića

Osim što je bio geograf, naučnik i rektor Beogradskog univerziteta, Cvijić je bio i predsednik Srpske kraljevske akademije, kao i počasni doktor i član najstarijih akademija i univerziteta Evrope.

Kao naučni ekspert i ličnost od velikog uticaja, njegov rad na prosvetnom i kulturnom uzdizanju Beograda, kao i rad na planskom razvoju visokog školstva i obrazovanju mladih generacija, značajno je doprineo utemeljenju naučnog, kulturnog i umetničkog života grada nakon balkanskih i Prvog svetskog rata.

Šta su učenici videli na izložbi?

Slika_40Najveći deo izložbene postavke u Galeriji SANU čini originalan muzejski materijal iz Muzeja grada Beograda – Legata Jovana Cvijića: njegovi lični predmeti, nameštaj i umetnička dela iz kuće u kojoj je živeo, prepiska, dokumenta, fotografije, geografske karte.

Poseta izložbi na savremen način

Poseta Galeriji SANU bila je organizovana po odeljenjima.

Svaka aktivnost u Savremenoj gimnaziji koncipirana je tako da učenici budu što uključeniji u saznajni proces. Svako odeljenje bilo je podeljeno u tri grupe. Dok je jedna grupa obilazila izložbu i slušala izlaganje kustosa muzeja, druga grupa je koristila iPad da reši kviz o Jovanu Cvijiću, a članovi treće grupe su se međusobno takmičili ko će brže da sastavi kartu porekla stanovništva Vojvodine, koju je uradio Jovan Cvijić.

Grupe su se smenjivale, tako da su svi učenici učestvovali u aktivnostima, koje je specijalno za ovu priliku osmislio profesor geografije Ivan Matejić.

Bio je ovo zanimljiv način da naši gimnazijalci nauče nešto novo. Pogledajte slike u galeriji >>

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.