Vreme je za pozorište!

Savremeni učenici na pozorišnoj predstavi Ana Karenjina

U subotu, 28. novembra, učenici Savremene gimnazije imali su prilike da pogledaju pozorišnu predstavu „Ana Karenjina” koja se od prošle godine izvodi u Operi i teatru „Madlenianum“.

Zašto je predstava aktuelna?

Obožavan i svima dobro poznat roman Lava Tolstoja dramatizovao je nemački dramski pisac Armin Peters, a režirao Jug Radivojević, kome je ovo jubilarna stota pozorišna predstava.

Čuvena rečenica Lava Tolstoja na početku romana glasi: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način”. U drami se prati život sedam lica, a svako od njih ima svoj unutrašnji sukob, zbog čega se njihovi životni putevi razlikuju.

700x__SRB (4)

Aktuelnost ovog romana ne prestaje, zbog čega je roman i dalje jedan od najpoznatijih svetskih klasika.

Lako nam je da se identifikujemo sa glavnom junakinjom Anom Karenjinom. Lik Ane, koju tumači Nina Janković, stavlja svaku generaciju pred isto pitanje: „Kako da ostvarimo slobodu bez tragičnih posledica?”.

Utisci nakon predstave

Kako bismo dobili što objektivniju kritiku predstave, pitali smo profesorku hemije Bojanu Jurišić (inače veliku ljubiteljku pozorišta i filma) i učenicu I-2 Jelisavetu Nedeljković da podele sa nama utiske nakon predstave.

Jelisaveta Nedeljković je istakla sledeće: „Predstava je osmišljena tako da glumci govore svoje replike, ali i čitaju delove iz knjige da bi dočarali svoja unutrašnja stanja, tako da su u isto vreme i glumci i naratori”.
Ovaj detalj se Jelisaveti posebno dopao, jer bliže opisuje likove. Taj detalj je, po njenom mišljenu, dao objektivnost predstavi. Jelisaveti su se veoma dopali i kostimi, posebno Anini.

Profesorka Bojana je zaključila: „U svakom slučaju, dobra predstava, dobra gluma, dobar spoj dva vremena, ali je možda malo, u potrebi da se izađe iz okvira ustaljenog prikazivanja, došlo do nekih momenata koji su nepotrebni”.

Slično je prokomentarisala i Jelisaveta, koja smatra da je moderniji pristup adaptaciji romana u nekim delovima nejasan, iako joj se generalno dopada spoj modernog i klasičnog.

Obe su se složile da je predstava interesantna i preporučile svima da je pogledaju.

Školski život obojen kulturnim aktivnostima

Školovanje u Savremenoj gimnaziji nudi učenicima niz aktivnosti koje treba da oplemene znanja koja stiču na redovnim časovima. Poseta pozorišnim predstavama, izložbama i drugim kulturnim dešavanjima proširuje vidike učenika kako bi njihovo školovanje bilo sveobuhvatno i ispunjeno različitim sadržajima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.