Prezentacija učenika Savremene gimnazije u Muzeju afričke umetnosti

Učenici Savremene gimnazije su u subotu, 28. novembra, posetili izložbu pod nazivom „Granica je zatvorena” u Muzeju afričke umetnosti. Specijalno za ovu priliku pripremili su kratak film i prezentaciju o najstarijem stambenom objektu u Beogradu.

Cilj izložbe

Izložba „Granica je zatvorena” u organizaciji „Grupe 484” i umetničkog kolektiva „Škart” posvećena je aktuelnom problemu migracija. Cilj izložbe je da predstavi probleme sa kojima se migranti susreću na svom dugom i opasnom putovanju od zemalja Bliskog istoka do zapadne Evrope. Pored izložbe, organizatori su osmislili i niz pratećih aktivnosti poput radionica, diskusija i raznih drugih sadržaja.

700x__SRB

U okviru ovog projekta učenici Savremene gimnazije napravili su interesantan materijal o najstarijem stambenom objektu u ulici Cara Dušana 10 u Beogradu. Cilj projekta je da se na primeru najstarije beogradske kuće prikaže na koji način migracije stanovništva, koje su često prouzrokovane ratovima i političkim previranjima, utiču na nastanak specifične kulture.

Istraživački rad

Originalna ideja profesorke istorije Sanje Bogdanović da se na primeru najstarijeg stambenog objekta u Beogradu prate migracije stanovništva, oduševila je organizatore. Učenici Savremene gimnazije Nikoleta Đorović, Ana Petrović i Martin Ivanović, uz asistenciju Marka Radojkovića i Milice Smiljanić, uspešno su uradili projekat.

Put do prezentacije projekta podrazumevao je dobru pripremu: istraživanje, prikupljanje podataka, sastavljanje pitanja za anketu, intervjuisanje prolaznika, sastavljanje prezentacije i montiranje materijala u studiju LINKeduTV.

Ovakav način rada obogatio je iskustvo učenika i podario im nova znanja koja proširuju gradivo koje se proučava na časovima. Svi su se složili da je rad na projektu bio naporan, ali i izazovan s obzirom na to da ranije nisu imali prilike da rade nešto slično i da se susreću sa ovakvim zahtevima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.