U susret čudima na Festivalu nauke

Učenici Savremene gimnazije bili su u subotu, 5. decembra, među mnogobrojnim posetiocima Festivala nauke, koji je ove godine otvoren pod sloganom „Čuda su svuda”.

Šta je Festival nauke?

Festival nauke je tokom proteklih osam godina narastao u najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Prvi put ove godine, Festival nauke održao se na Beogradskom sajmu, gde su posetioci imali priliku da na prostoru od oko 6.000 m2 dožive pravu naučnu čaroliju.

700x__SRB (6)

Ovogodišnji Festival nauke predstavio je nove i veoma zanimljive goste iz inostranstva, a prvi među njima je velika naučna zvezda i TED predavač Greg Gejdž, koji je stigao iz Amerike. Na Festivalu je učestvovalo više od 550 naučnika, koji su kroz interakciju sa publikom, probudili radoznalost i pretvorili posetu u nezaboravnu avanturu. Mnogo pažnje na Festivalu posvećeno je hologramima, laserima i optičkim vlaknima, forenzici i ekologiji.

Šta su učenici mogli da vide i nauče na Festivalu nauke?

Elektrotehnika, geologija, fizika, farmacija, veterinarska medicina, samo su neke od preko 50 oblasti iz sveta prirodnih, društvenih, tehničkih, medicinskih i humanističkih nauka koje su učenici Savremene gimnazije mogli da vide.

Saznali su kako da brinemo o vodi, koje opasnosti joj prete i kako da je sačuvamo. Na naučnim demonstracijama Centra za promociju nauke videli su talasnu stranu svetlosti, jer Festival nauke se pridružio i obeležavanju 2015. godine kao Međunarodne godine svetlosti, zbog čega su posetioci imali uvid u neverovatne mogućnosti svetlosnih snopova.

„Svaka mašina ima dušu koja je deo duše njenog izumitelja. Tražite dušu u mašinama“, govorio je Mihajlo Pupin. Svi zainteresovani učenici imali su jedinstvenu priliku da se slikaju sa projektovanim likom ovog velikog naučnika.

Pored eksplozija i svetlosnih efekata, videli su i telekinezu, fosile dinosaurusa, optičke varke i mnoge druge naučne eksperimente.

Cilj posete Festivalu nauke

Cilj naše posete Festivalu nauke je, ne samo da saznamo mnogo novih i zanimljivih naučnih otkrića, već i da probudimo još jače interesovanje za nauku i da uočimo koliko je kompleksan i zabavan svet koji nas okružuje.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.