BIOLOGIJA

Faze ćelijskog ciklusa od plastelina, konca i čačkalica

Na časovima biologije učenici su imali priliku da na kreativan i zanimljiv način, kroz aktivnost, međusobnu saradnju i umetničko izražavanje, pokažu stečeno znanje iz biologije. Tako su jednom prilikom bili podeljeni u grupe i imali zadatak da predstave faze ćelijskog ciklusa i ćelijske deobe, mitoze, koristeći materijal poput plastelina, konca, čačkalica i dr. Učenici su sami birali materijal koji žele da koriste, nakon čega su grupe na beloj podlozi prikazivale svaku fazu ćelijske deobe.

Čak i najmanju promenu koja se desila tokom ovih faza učenici su fotografisali, a zatim su na iPadu, u aplikaciji Stop-Motion Studio, čitav proces predstavili videom i pokazali svoje rediteljske sposobnosti. Da su časovi biologije kreativni i drugačiji, učenici su shvatili i onda kada su izolovali svoju DNK iz ćelija bukalne sluzokože. Uz pomoć vode, soli, deterdženta, boje za hranu i alkohola mogli su da izoluju DNK i uoče je golim okom u epruveti. Zavirili su u tajne ljudske ćelije, sjajno se zabavili i naučili nešto zanimljivo.

uvod u geografiju
Saradnja i timski rad na delu

Učenici su na časovima biologije imali priliku da sami osmisle čas i vode nastavu, onako kako oni žele da ona izgleda, da rade projekte u grupama, prave modele ćelije i još mnogo toga.

Učenici su se složili da je svakako najinteresantniji čas bio kada su testirali svoju kooperativnost i kreativnost praveći najvišu konstrukciju od špageta, kanapa i selotejpa. Naime, globalni izazov „The Marshmallow Challenge” ima zadatak da testira spretnost, ideje, kolaboratorske sposobnosti i liderstvo kod učesnika.

Rad u laboratoriji zahteva planiranje i saradnju, a ovo je bio odličan način da se dodatno razvije timski duh u učionici Savremene gimnazije.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.